null Beeld Wout Hendrickx. Foodstyling & recepten: Les Filles Rouges.
Beeld Wout Hendrickx. Foodstyling & recepten: Les Filles Rouges.

PREMIUM

Recept: gnocchi met peultjes uit de wok en dragonpesto

Het is weer de tijd van voorjaarsgroenten. Raapstelen, spinazie, tuinbonen, peultjes en asperges geven je maaltijden kleur, knapperigheid én een vitamine C-boost. Wat te denken van deze gnocchi?

Zelf gnocchi en pesto maken is leuk om te doen, niet moeilijk en superlekker. Je kunt beide van tevoren maken, zodat je op de dag zelf alleen nog de gnocchi hoeft te koken terwijl je de peultjes roerbakt.

Ingrediënten voor gnocchi met peultjes uit de wok en dragonpesto

voor 4 personen

  • milde olijfolie 400 g peultjesy6 + eventueel scheuten om te garneren

Voor de gnocchi

  • 1 ei
  • 200 g bloem + extra om te bestuiven

Voor de dragonpesto

  • ± 100 g oude cheddar
  • 40 g ongezouten cashewnoten
  • 1 teen gepelde knoflook
  • handvol bladpeterselie
  • blaadjes van 4 takjes dragon
  • rasp van 1 biologische citroen
  • extra vergine olijfolie
  • vers­gemalen peper, zout

Extra nodig: blender, keukenmachine of hakmolentje

Verwarm voor de gnocchi de oven voor op 185 °C. Leg de aardappelen op een bakplaat, prik er een gaatje in met een mes en bak ze ± 1 uur in het midden van de oven of tot ze zacht zijn. Snijd de aardappelen in vieren zodat de hete stoom kan ontsnappen, verwijder de schil en prak ze fijn. Laat 5 min. afkoelen en kneed samen met de bloem en het ei tot een vast deeg. Laat het deeg minimaal 30 min. rusten. Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot rolletjes van 1 cm dik. Snijd in kleine rechthoekjes en duw er streepjes in met een vork. Zet in de koelkast tot je ze gaat koken. Snijd intussen voor de dragonpesto 60 g van de cheddar in blokjes en rasp de rest om te serveren. Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan. Doe de noten, kaasblokjes, knoflook, ­peterselie, dragonblaadjes, citroenrasp en een flinke scheut olijfolie in de blender en maal tot een grove pesto. Breng op smaak met peper en zout en voeg eventueel nog wat olie toe. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook en kook hierin de gnocchi in gedeelten beetgaar in 2-3 min. Als ze komen bovendrijven zijn de gnocchi goed. Laat uitlekken en houd warm. Verhit intussen in een wok een scheut milde olijfolie op middelhoge pit, bak de peultjes hierin in 3-5 min. beetgaar en breng op smaak met peper en zout. Serveer de gnocchi met de pesto, de peultjes en de geraspte kaas. Garneer eventueel met de scheuten.

Bereidingstijd: ± 1 uur + 1 uur oventijd + ± 30 min. rusten

Voorbereidingstip: je kunt gnocchi en pesto prima van tevoren maken op een dag dat je tijd hebt. Afgedekt bewaard in de koelkast blijven ze minimaal 2-3 dagen goed.

Colette BeyneWout Hendrickx. Foodstyling & recepten: Les Filles Rouges.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden