PREMIUM
Recept: gierstsalade met groenten, kruiden, fruit en pistachenoten
Op-en-top zomers is deze gierstsalade met drie soorten tomaten, komkommer, radicchio en kruiden.
De topping van geroosterde, licht gezouten pistachenoten, moerbeien en granaatappelpitten maakt deze salade helemaal af.
Ingrediënten voor gierstsalade met groenten, kruiden, fruit en pistachenoten
Voor 4 personen.
- 400 g gierst
- versgemalen zwarte peper, zout
- 1 kleine rode ui, fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst
- 3 el sinaasappelsap
- 3 el citroensap
- 5 el extra vergine olijfolie
- 2 snackkomkommers, in dunne lengteplakken
- 2 tomaten, in plakken
- 2 cœur de bœuf tomaten, harde kern verwijderd, in plakken
- 5 kerstomaten, gehalveerd
- 6 radicchio-bladeren, in grove repen of kleiner gescheurd
- 4 el muntblaadjes, geplukt
- 40 g gepelde pistachenoten, geroosterd en licht gezouten, grof gehakt
- 4 el granaatappelpitten
- 1 handje moerbeien of sultanarozijnen
- 1 tl sumak*
Was de gierst goed in een zeef tot het water helder is. Kook hem dan gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat uitlekken in een zeef, spreid uit op een groot bord en laat ± 15 min. afkoelen. Doe de gierst over in een kom en mix met de ui, knoflook, het vruchtensap en 4 el van de olie. Schep de helft van de komkommer, de tomaten, de radicchio en de munt erdoor en verdeel over een platte schaal. Verdeel de rest van de komkommer, de tomaten, de radicchio en de munt erover. Bestrooi met de pistachenoten, granaatappelpitten, moerbeien en de sumak. Lepel de rest van de olie erover. Lekker met volkoren platbrood.
Bereidingstijd: ± 25 min. + ± 15 min. afkoelen gierst
*Sumak is een fruitig, zuur besje dat in gemalen vorm te koop is. Je voegt het na bereiding toe. Het geeft een frisscherpe en kruidig citroenachtige smaak aan je gerechten. Je kunt sumak eventueel vervangen door een scheutje citroensap.