PREMIUM
Recept: Franse bladsalade met geitenkaas, gegrilde vijgen, druiven en zuurdesembroodfriet
In elk Frans restaurantje staat wel een salade van zachte sla met geitenkaas en honingdressing op de kaart. Voor deze versie voeg je gegrilde vijgen en blauwe druiven toe.
Weer eens wat anders: in plaats van brood serveer je friet van zuurdesembrood bij de salade.
Ingrediënten voor Franse bladsalade met geitenkaas, gegrilde vijgen, druiven en zuurdesembroodfriet
(voor 4 personen)
- 4 verse vijgen, gehalveerd
- 1 el milde olijfolie
- 1 krop sla, bladeren losgehaald
- 50 g rucola
- 100 g blauwe druiven, gehalveerd
- 200 g zachte geitenkaas, verbrokkeld
Voor de dressing
- ½ sjalot, zeer fijngesnipperd
- 1 el wittewijnazijn
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1 tl honing
- 1 tl grove mosterd
- versgemalen peper, zout
Voor de broodfriet
- 4-5 dikke sneden zuurdesembrood, in frieten gesneden
- 1-2 el milde olijfolie
- ½ tl knoflookpoeder
Verwarm de oven voor op 185 °C. Meng voor de dressing de sjalot met de azijn, olie, honing, mosterd, 1 el water en peper en zout naar smaak. Leg voor de broodfriet de broodreepjes op een bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en bestrooi met het knoflookpoeder en peper en zout naar smaak. Bak ze 8-10 min. of tot ze krokant zijn. Bestrijk de platte zijde van de vijgen met milde olijfolie en maal er wat peper boven. Leg ze op deze zijde op de bakplaat en gril 1-2 min. Verdeel de slabladeren en de rucola over een schaal en leg de druiven erop. Besprenkel met de dressing en garneer met de vijgen en de geitenkaas. Leg op het laatste moment de broodfriet erbij.
Bereidingstijd: ± 15 min. + ± 12 min. oventijd