MT22 M22 culinair Italiaanse keuken Focaccia Beeld lhomme, suedfels/sunray photo.
Beeld lhomme, suedfels/sunray photo.

PREMIUM

Recept: Focaccia met olijven en rozemarijn

Lekker zacht en luchtig, deze focaccia met olijven en rozemarijn.

Helemaal lekker: dippen in wat olijfolie.

Ingrediënten voor focaccia met olijven en rozemarijn

(Voor 4-6 personen)

Voor het deeg

  • 1 zakje gedroogde gist
  • 350 g bloem
  • 2 el extra vergine olijfolie + extra om in te vetten
  • 8 g zout
  • 150 g taggiasche olijven

Voor de topping

  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 tl zout
  • naaldjes van 1-2 takjes rozemarijn

Extra nodig: keukenmachine, bakvorm of ovenschaal van 20x30 cm, ingevet met olie en bekleed met bakpapier

Vermeng de gist met 300 ml lauwwarm water in de kom van de keukenmachine en laat 5 min. rusten. Voeg dan de bloem, de olie en het zout toe en laat de machine op stand 2 ongeveer 5 min. draaien of tot een soepel deeg ontstaan is. Vorm een bal van het deeg, bestrijk hem met olie en leg in een kom. Dek af met een vochtige doek of plasticfolie en laat ± 1 uur rijzen op een warme tochtvrije plaats. Kneed het deeg dan weer een keer door en laat nog 30 min. rijzen. Duw het deeg voorzichtig uit tot een rechthoek, leg het in de vorm en laat nog 10 min. afgedekt rijzen. Verwijder doek of folie en plooi met natgemaakte vingers het deeg tot in alle hoeken van de vorm. Verdeel de olijven over het deeg en druk licht aan. Dek weer af en laat 1 uur rijzen. Vermeng voor de topping de olie en het zout met 2 el water. Maak met de vingers diepe kuiltjes in het deeg en schenk het mengsel erin. Bestrooi met de rozemarijnnaaldjes, dek nogmaals af en laat nog 30 min. rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 230 °C. Vul de bakplaat met een laagje water en zet in de oven. Bak de focaccia in ± 20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat afkoelen op een rooster.

Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 3 uur en 10 min. rijzen + ± 20 min. oventijd

Colette Beynelhomme, suedfels/sunray photo.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden