MT22 M22 culinair  Italiaanse keuken dorade Beeld fotografie: lhomme, suedfels/sunray photo.
Beeld fotografie: lhomme, suedfels/sunray photo.

PREMIUM

Recept: Dorade met caponata

Voor de visliefhebbers: hele dorade met citroen en tijm uit de oven met daarbij caponata, een salade van geroosterde groenten met kappertjes en pijnboompitten.

Je proeft Italië op je bord!

Ingrediënten voor dorade met caponata

(Voor 6 personen)

Voor de capanota

  • 400 g venkelknol met groen
  • 300 g bleekselderij met groen
  • 3-4 tl honing
  • 8 el milde olijfolie
  • versgemalen peper, zout
  • 200 g witte uien, in reepjes
  • 400 g courgette, in 2 cm dikke plakken
  • 1 rode paprika, in stukken
  • 1 gele paprika, in stukken
  • 150 ml tomatenpassata
  • 8 el witte balsamicoazijn
  • 300 g gemengde kerstomaten, gehalveerd
  • 2 el pijnboompitten, droog geroosterd
  • 20 g kappertjes
  • blaadjes van 4 takjes basilicum

Voor de dorades

  • 6 hele dorades van 300-350 g per stuk, schoongemaakt
  • 2 bio citroenen, in dunne plakken
  • 18 takjes citroentijm
  • 18 dunne plakken vetspek
  • extra vergine olijfolie om te besprenkelen

Extra nodig: braadslede of bakplaat

Verwarm de oven voor op 220 °C (boven- en onderwarmte). Snijd voor de caponata het groen van de venkel en de bleekselderij. Leg het groen van de laatste in koud water. Snijd de venkelknol overlangs in vieren en snijd de harde kern eruit. Snijd de kwarten in repen. Snijd de bleeksel­derij in boogjes. Roer de honing met de olie en 1 tl door elkaar en schep om met alle groenten, op de tomaten na, in een braadslede. Bak de groenten 20-25 min. in het midden van de oven. Neem de geroosterde groenten uit de oven, laat deze aan staan. Schep de groenten in een kom om met de passata en de azijn en breng op smaak met peper en zout. Schep de kerstomaten, de pijnboompitten en de kappertjes erdoor en zet afgedekt minimaal 1 uur koel weg. Was de dorades vanbuiten en vanbinnen met koud water en dep droog met keukenpapier. Snijd de huid aan beide kanten 3 à 4 keer schuin in. Wrijf de dorades vanbuiten en vanbinnen in met peper en zout en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Vul elke vis met 2 plakken citroen en 1 takje tijm en leg de rest van de citroen op de bakplaat. Verdeel de rest van de tijm over de vissen en dek goed af met de spekplakjes (3 per vis). Bak ze in het midden van de oven in 20-25 min. gaar. Haal de caponata 10 min. voor het serveren uit de koelkast en bestrooi met het venkel- en bleekselderijgroen en de basilicum. Serveer hem bij de dorades. Druppel nog wat olie over de vis.

Bereidingstijd: ± 20 min. + ± 50 min oventijd

Colette Beynefotografie: lhomme, suedfels/sunray photo.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden