null Beeld Sunray Photo.
Beeld Sunray Photo.

PREMIUM

Recept: doperwtjes-kaas-kruidenkroketjes met pistachepaneer

Lekker, verse doperwtjes! Of, als prima alternatief, diepvrieserwten. Die worden na het doppen ingevroren en zijn dus eigenlijk net zo vers en zoet. En voordeeltje: je kunt ze altijd op voorraad hebben.

Voor bij de borrel: kroketjes op basis van doperwtenpuree met twee soorten geraspte kaas, tijm en majoraan en gevuld met een minibolletje mozzarella dat nét smelt tijdens het frituren.

Ingrediënten voor doperwtjes-kaas-kruidenkroketjes met pistachepaneer

voor 12-14 stuks)

  • 400 g doperwtjes, vers gedopt of diepvries
  • versgemalen peper, zout
  • 1 ei (M)
  • 50 g ­geraspte pecorino
  • 50 g geraspte grana ­padano of Parmezaanse kaas
  • 2 el aardappelmeel
  • 1 teen knoflook, geperst
  • blaadjes van 1 takje tijm
  • blaadjes van 1 takje ­majoraan
  • 12-14 minibolletjes mozzarella
  • 4 witte casinoboterhammen zonder korst
  • 75 g gepelde pistachenoten, fijngemalen
  • olie om te frituren

Extra nodig: keuken­machine, staafmixer of blender

Kook de erwtjes ± 10 min. in licht gezouten water, laat uitlekken en spreid ze uit op een bord om af te koelen. Pureer de erwtjes en schep in een kom. Roer met het ei, de geraspte kaas, het aardappelmeel, de knoflook en de kruidenblaadjes tot een samenhangende massa en breng stevig op smaak met peper en zout. Schep er met 2 lepels kleine bolletjes uit en kneed met de hand tot kleine kroketjes. Verpak in elk kroketje een minibolletje mozzarella en wrijf rondom goed dicht. Zet afgedekt ± 20 min. in de ­koelkast om op te stijven. Maal het brood fijn en vermeng met de gemalen noten. Schud uit op een bord. Wentel de kroketjes erdoor en zorg dat ze rondom met paneer zijn bedekt. Verhit de olie tot 175 °C en bak hierin de kroketjes in ­gedeelten goudbruin. Schep ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer direct.

Bereidingstijd: ± 30 min. + ± 20 min. afkoelen erwtjes + ± 20 min. opstijven

Colette BeyneSunray Photo.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden