Recept: crostini met artisjok-tapenade, gegrilde kip en parmezaan Beeld Fotografie | Eric van Lokven
Beeld Fotografie | Eric van Lokven

Recept: crostini met artisjok-tapenade, gegrilde kip en parmezaan

Geen zin in om een groot menu op tafel te zetten tijdens het kerstdiner? Maak dan eens verschillende kleine hapjes, zo kan iedereen zijn eigen maaltijd samenstellen. Denk bijvoorbeeld aan lekkere recept voor crostini met artisjok-tappenade, gegrilde kip en parmezaan.

Crostini eten altijd heerlijk weg en dit recept heb je zó op tafel staan.

Dit heb je nodig voor de crostini:

Liever vega? Vervang voor een vegetarisch hapje de kipfilet door geroosterde kikkererwten.

  • 12 dunne sneetjes afbakstokbrood
  • 4 el milde olijfolie + extra om te besprenkelen
  • versgemalen peper, (zee)zout
  • 1 kipfilet
  • 1 tl vadouvan of kerrie
  • 240 g artisjok­harten, uitgelekt (blik)
  • 75 g groene olijven zonder pit + extra om te garneren
  • 1 teen knoflook
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • stukje Parmezaanse kaas
  • extra nodig: grillpan, keukenmachine of staafmixer met hakmolen
Crostini met artisjok-tapenade, gegrilde kip en parmezaan Beeld Fotografie | Eric van Lokven
Beeld Fotografie | Eric van Lokven

Zo maak je de crostini:

Bereidingstijd: zo’n 20 minuten, plus 10 minuten oventijd en nog ongeveer een kwartier voor het afkoelen van de kipfilet.

  1. Verwarm de oven voor op 220 ºC.
  2. Leg het brood op een bakplaat en besprenkel met 3 el van de milde olijfolie. Bestrooi met zout naar smaak en rooster het in de oven in 10 min. goudbruin en krokant.
  3. Besprenkel de crostini uit de oven met wat extra olijfolie. Verhit intussen de grillpan.
  4. Bestrijk de kipfilet met 1 el milde olijfolie en bestrooi met de vadouvan en peper en zout naar smaak.
  5. Gril de kipfilet in 10-12 min. goudbruin en gaar en zorg voor mooie rooster-strepen. Laat de kipfilet afkoelen en snijd in dunne plakjes. Pureer de artisjok met de olijven, de knoflook en de extra vergine olijfolie. Voeg peper en zout naar smaak toe. Beleg de crostini met de gegrilde kip, bestrijk met tapenade en schaaf er wat Parmezaanse kaas boven. Garneer met de extra, in plakjes gesneden, olijven.

Lees ook:
Recept: gemengde salade met haricots verts, vijgen en balsamicodressing

Recept | Janneke Philippi
Fotografie | Eric van Lokven

RedactieFotografie | Eric van Lokven
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden