null Beeld Goed Gevoel.
Beeld Goed Gevoel.

PREMIUM

Recept: caesarsalade met krokante kipballetjes

Zijn je kinderen niet echt dol op salades? Deze caesarsalade met krokante kipballetjes kunnen ze vast niet laten staan.

Goed om te weten: little gem is het hele jaar verkrijgbaar, maar vanaf mei tot november komt hij uit Nederland.

Ingrediënten voor caesarsalade met krokante kipballetjes

(voor 4 personen)

Voor de kipballetjes

  • 6 g gelatine­blaadjes
  • 2 grote (biologische) kippenbouten
  • 1 kippenbouillontablet
  • 70 g boter
  • 70 g bloem + extra om te paneren
  • versgemalen peper, zout
  • (versgemalen)nootmuskaat
  • 100 g geraspte oude of belegen kaas
  • 2 eieren (M), losgeklopt
  • 50 g paneermeel

Voor de salade

  • 1 teen knoflook
  • 4 ansjovisfilets op olijfolie
  • 100 g zure room of volle yoghurt
  • 2 el mayonaise
  • worcestersaus
  • sap van ½ citroen
  • 4 kropjes little gem
  • ± 8 bieslooksprieten
  • frituurolie

Extra nodig: blender

Week de gelatine in ruim koud water. Kook voor de kipballetjes de kippenbouten 20 min. in 800 ml water met daarin het bouillontablet. Giet af en bewaar 400 ml van de bouillon. Haal het vlees van de botten en snijd in zeer kleine stukjes. Smelt de boter zonder dat deze kleurt, voeg de bloem toe en roer goed door. Laat 1 min. koken of tot het deegballetje loslaat van de pan. Voeg de bouillon in gedeelten toe en blijf goed roeren met een garde tot je een dikke saus hebt. Breng hem op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de gelatine met aanhangend water toe, neem de pan van de pit en roer goed om. Schep de kaas en de kip erdoor en meng goed. Giet het mengsel in een ingevette ovenschaal of kom, dek af en laat minimaal 4 uur, maar beter nog 1 nacht afkoelen in de koelkast. Zet in drie borden de bloem, de eieren en het paneermeel klaar. Vorm met natte handen bolletjes van het beslag. Rol ze eerst door de bloem en schud ze goed af. Haal ze door het geklopte ei en daarna door het paneermeel. Zet de balletjes afgedekt in de koelkast tot je ze gaat frituren.

Mix voor de saladedressing de knoflook, de ansjovis, de zure room, de mayonaise, 4 druppels worcestersaus en het ­citroensap fijn. Breng op smaak met peper en bewaar in de koelkast. Verhit de frituurolie tot 175 °C en bak de balletjes hierin in gedeelten in ± 5 min. ­goudbruin en gaar. Laat uitlekken op keukenpapier. Haal wat hele slablaadjes los en leg ze op een schaal. Snijd de rest van de sla in dunne repen. Verdeel ze samen met de kipballetjes over de schaal en garneer met bieslook. Lepel de dressing erover en serveer direct.

Bereidingstijd: ± 50 min. + 4 ‑12 uur ­opstijven

No waste-tip

Spaar oud brood op en maak er je eigen paneermeel van. Rooster het oude brood kort in oven of broodrooster en hak fijn in een blender of met een mes. Bewaar in een goed afgesloten pot of vries het in.

Elise van de Poele (receptuur) en Colette Beyne (tekstbewerking)Goed Gevoel.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden