Recept: aubergine-kikkererwtenburgers met lauwwarme linzensalade
Een dagje zonder vlees wordt een feestje met deze aubergine-kikkererwtenburgers. In combinatie met een lauwwarme linzensalade is deze maaltijd lekker vullend, gezond en écht heerlijk.
Plus: met linzen, kikkererwten én feta hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken of je bij deze vegetarische maaltijd wel voldoende eiwitten binnen krijgt.
Benodigdheden voor de aubergine-kikkererwtenburgers:
- 3-4 el milde olijfolie
- 1 middelgrote ui, in dunne ringen
- 1 teen knoflook, geperst
- Een aubergine, fijngehakt
- 125 g champignons, fijngehakt
- 1 tomaat, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
- 1 el tijmblaadjes
- versgemalen zwarte peper, zout
- 200 g kikkererwten, uit blik of gekookte verse
- panko of grof paneermeel*
* Panko is Japans broodkruim, te koop bij Aziatsche en XL supermarkten, bij de toko en online.
Benodigdheden voor de linzensalade:
- 125 g linzen
- 1 tomaat, zaadlijsten verwijderd, in blokjes
- 100 g feta, verbrokkeld
- 2 el gehakte peterselie
- 2 el gehakte dille
- 1 el citroensap + ½ citroen in partjes
- 2 el extra vierge olijfolie
Zo maak je het recept klaar:
- Verhit voor de burgers 1 el van de milde olijfolie en fruit hierin de ui en de knoflook op lage pit.
- Voeg de aubergine en de champignons toe en bak 2 min. omscheppend.
- Doe er de tomaat en de tijm bij en laat ± 15 min. zacht pruttelen en indikken.
- Mix er de kikkererwten en zoveel panko door tot je een samenhangend mengsel krijgt.
- Vorm er burgers van en laat ze ± 20 min. rusten in de koelkast.
- Kook intussen voor de salade de linzen in ± 15 min. gaar en giet eventueel af.
- Schep de tomaat, de feta, de kruiden, de olie en het citroensap erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- Verhit de rest van de milde olijfolie en bak de burgers hierin aan beide kanten mooi bruin.
- Serveer de burgers met de linzensalade en geef de citroenpartjes erbij.
- Lekker met een groene salade of komkommersalade.
Bereidingstijd: ± 35 min. + ± 20 min. rusten
Eet smakelijk!
Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2020-40. Deze editie nabestellen kan via magazine.nl.
Recepten: Ilse D’ Hooge, Colette Beyne.
Fotografie | Wout Hendrickx