PREMIUM
Pittige spinaziesalade uit de wok met gelakte varkenshaasreepjes
Door spinazie te wokken blijven knapperigheid, smaak, kleur én voedingsstoffen behouden. Voor deze pittige salade met een Japans tintje combineer je hem met onder meer sojasaus, sesamolie, rode peper en rijstwijn. Je serveert de salade met gelakte varkensreepjes.
Een heerlijke maaltijd die binnen vijftien minuten op tafel staat.
Ingrediënten voor een pittige spinaziesalade
Het recept is voor 4 personen.
- arachideolie
- 500 g spinazie
- 3 teentjes knoflook, in plakjes
- 2 el Japanse sojasaus
- 1 el sesamolie
- 1 el mirin (rijstwijn)
- 2 el sesamzaad
- 1 tl chilivlokken
- 2 bosuitjes, in grove stukken
- versgemalen peper, zout
Voor de gelakte varkenshaasreepjes
- 5 cm geschilde gemberwortel, geraspt
- 500 g varkenshaas, in reepjes
- 3 el Japanse sojasaus
- 2 el honing
- 1 el rijstazijn
Zo maak je de pittige spinaziesalade
Verhit een scheutje arachideolie in een grote pan en roerbak de spinazie en de knoflook hierin ± 2 min. Voeg de sojasaus, de sesamolie, de mirin, het sesamzaad en de chilivlokken toe. Schep de bosui erdoor, breng op smaak met peper en zout en neem de pan van de pit. Verhit in een andere pan nog een scheutje arachideolie en roerbak hierin de reepjes varkenshaas goudbruin. Voeg de sojasaus, de gember, de honing en de rijstazijn toe en laat 1 min. inkoken. Serveer de spinaziesalade met de varkenshaasreepjes. Lekker met rijst.
Bereidingstijd: ± 15 min.
Spinazie: een topper van eigen bodem
Spinazie uit Nederland is van maart tot november verkrijgbaar. Het is een supergezonde groente. Het bevat onder meer foliumzuur en ijzer; beide mineralen helpen bij het vervoeren en vrijmaken van energie in je lichaam. Spinazie is ook een goede bron van bètacaroteen, vitamine B1, B2 en B6, vitamine E en K, kalium, calcium, magnesium, fosfor en zink.
Spinazie bevat ook oxaalzuur, een anti-nutriënt. Planten maken dit zuur aan om zich te beschermen tegen insectenvraat. Het geeft ze hetzelfde ruwe gevoel aan hun tanden als wij ervaren. Een teveel aan oxaalzuur bindt zich aan calcium, waardoor je nierstenen zou kunnen ontwikkelen. Met genoeg variatie in je voeding en een goede nierwerking hoef je daar echter niet bang voor te zijn. Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van spinazie met minder oxaalzuur, maar je kunt het zuur ook neutraliseren met room(kaas) of citroensap.