Margriet logo
Draadjesvlees Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op deze manier maak je het lekkerste draadjesvlees

Ouderwets draadjesvlees: precies zoals je (groot)moeder dit gerecht vroeger maakte. Heerlijk bij stamppot of naast je aardappelen. En al helemaal als je weet hoe je het vlees lekker mals houdt. Op deze manier maak je het lekkerste draadjesvlees.

Draadjesvlees is helemaal niet moeilijk om te maken, het kost alleen tijd. Je hebt ook niet veel ingrediënten nodig: een kleine kilo ribbraadlappen/riblappen en wat smaakmakers zoals ui, laurier en kruidnagels.

Een goede basis

Lekker draadjesvlees begint met een goede basis: goed stoofvlees, zoals runderriblappen. Het meest geschikte vlees is paars van kleur en niet rood, aldus chef Andy Mcdonald op de website 24kitchen. De kleur paars duidt er bij vlees op dat het goed heeft uitgehangen en een goed rijpingsproces heeft doorstaan. Het vlees krijgt hierdoor een betere smaak en een zachtere structuur. Let er bij het bakken van vlees op dat het goed doorregen is met vet. Dat vet smelt tijdens het bereiden en zorgt ervoor dat het vlees lekker mals blijft.

Je kunt ook magere riblappen gebruiken, maar voor de optimale smaak en textuur kun je het beste wat vetter vlees kiezen. Je gaat het vlees lang stoven en je wilt als resultaat mals draadjesvlees, dan is wat vetter vlees zoals een riblap het lekkerst.

De bereiding

Draadjesvlees is vlees dat langdurig heeft gegaard. Neem genoeg tijd en haast je niet. Na het kort aanbraden van het vlees, laat je het vlees stoven samen met de andere ingrediënten als kruidnagels en laurierblaadjes. Rundvlees heb je gemiddeld 20 minuten op het vuur staan. Vervolgens stoof je de runderriblappen ongeveer 2,5 tot 3 uur helemaal gaar tot er heerlijk draadjesvlees overblijft.

Als je het vlees afblust en er water of bouillon bijgiet, moet je ervoor zorgen dat dit dezelfde temperatuur heeft als het vlees in de pan. Gebruik je koud vocht, dan loop je de kans dat het vlees zich als het ware afsluit en geen smaken of vocht meer opneemt. Je kunt het vlees ook eerst uit de pan halen en het vocht aan de kook brengen, waarna je het vlees weer in de pan legt. Zorg dat het vlees is bedekt met vocht en houd de deksel op de pan. Zo droogt je vlees niet uit en blijft de warmte in de pan.

Deze ingrediënten maken je draadjesvlees nog malser

Wil je nog een extra smaakexplosie in je mond? Voeg dan een scheutje rode wijn of azijn toe tijdens het stoven, stelt Vlees.nl. De zuren uit dit vocht breken het bindweefsel in het vlees af, waardoor het nog malser wordt. Ook citroensap, sinaasappelsap, tomaten(puree), wijn, bier, mosterd of zelfs rinse appelstroop hebben dit effect. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden