null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Onkruid of vitaminebom: kun je paardenbloemen eten?

In de tuin zie je het waarschijnlijk voornamelijk als hardnekkig onkruid, en als je een stel paardenbloemen uit de grond trekt zal je er misschien niet direct aan denken om ze op te eten. Toch kan dat wel. Sterker nog, het is zelfs hartstikke gezond.

Tijd voor een vitamineshot? Eet een paardenbloem.

Paardenbloemen eten

Loopt jouw tuin over van de paardenbloemen? Dan heb je al die tijd al goud in handen. In de blaadjes van paardenbloemen zitten namelijk een hoop mineralen, zoals: calcium, ijzer en magnesium. Ook zitten ze boordevol vitaminen. Je kunt de paardenbloembladeren rauw in een salade verwerken, al kunnen ze wel een beetje bitter smaken. Door de bladeren te stomen, wokken of hier soep van te maken haal je dat bittere randje er af. De bladeren breng je extra op smaak met een beetje knoflook of bieslook. Als je het iets zoeter wilt maken kun je een beetje honing gebruiken.

Eetbare bloemen

En ook de bloem zelf is eetbaar. Deze kun je rauw eten, maar ook frituren voor een knapperige smaak. Van de bloemen kun je ook thee maken. Dat doe je door een handjevol paardenbloemen af te spoelen en deze zo’n vijf tot tien minuten te laten trekken in kokend water. Je kunt hier ook de bladeren van de plant en andere kruiden, zoals munt aan toevoegen voor extra smaak.

Lees ook: Extra fleurig op je bord of in je glas: déze bloemen kun je gewoon eten

Wortels van de paardenbloem

Als laatste kun je zelfs de wortels van de paardenbloemen eten. Deze kun je bijvoorbeeld drogen en roosteren. De wortels schijnen goed te zijn voor je lever en zitten vol antioxidanten. Je kunt de paardenbloemwortel het beste in de herfst plukken en eten, na de zomer slaat de plant namelijk de meeste voedingsstoffen in de wortel op.

Paardenbloem uit eigen tuin

Wil je graag paardenbloemen eten, let dan op als je ze op straat of in een weide plukt. Het kan zijn dat deze bespoten zijn, of dat dieren hier overheen hebben geplast. Ga bij voorkeur daarom dus alleen voor paardenbloemen uit eigen tuin.

Bron | ELLE Eten, Lekkergezond, Ayuhuid

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Groen & Duurzaam ligt in de winkel! In deze special lees je alles over de laatste tuintrends (speciaal voor mensen zonder groene vingers), kun je buitenkijken bij een B&B met brocante tuin, vind je een uitneembaar boekje over groen, en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden