MT30_31 Lekker eten Beeld Kelly Scott (via unsplash), Marc Moussault (portret)
Beeld Kelly Scott (via unsplash), Marc Moussault (portret)

PREMIUM

Omdat je nooit genoeg lekkers en leuks kunt hebben in je keuken

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

MT30_31 Lekker eten Beeld

RECEPT

Chiapudding metframbozen-nice-cream

Voor 2 personen

  • 6 grote el chiazaad
  • 250 ml amandelmelk
  • 1 tl vanille-extract

Voor de topping:

  • 1 bevroren banaan, in plakjes
  • 250 g bevroren frambozen
  • 50 ml kokosmelk

Evt. extra

  • 1 tl rozenwater

Dit recept maak je een dag/avond van tevoren. Het is lekker als ontbijt of als tussendoortje. Roer het chiazaad en het vanille-extract door de amandelmelk en laat een nacht weken. Doe de banaan in de vriezer. Roer de volgende dag de chiapudding door. Pureer de banaan en de frambozen met de kokosmelk in de blender tot een romig, softijsachtig mengsel. Voeg eventueel een drupje ­rozenwater toe. Verdeel in laagjes over twee glazen en serveer.

MT30_31 M30_31 horizontale lijn roze Beeld
MT30_31 Lekker eten Beeld

1. Low budget kleurtje

Kurkuma geeft niet de smaak, maar wel de kleur van saffraan aan gerechten en is vele malen goedkoper. Een heel klein beetje door de vissoep, de ­risotto of de rouille is al voldoende.

2. Kleurexplosie

Voor hun nieuwste designer collab ging H&M Home een ­samenwerking aan met ­ontwerper/interieur­architect India Mahdavi die bekendstaat om haar expressieve kleurgebruik. Het resultaat is een zinderende collectie in roze, oranje, blauw, groen en lila.
Schaal € 49,99 (hm.com).

MT30_31 M30_31 horizontale lijn roze Beeld
MT30_31 Lekker eten Beeld

Vragen aan

Thijs Ligthart

Om lekker en lokaal eten buiten de supermarkt om beschikbaar te maken, startte Thijs Ligthart thijsbezorgtthuis.nl. Thijs wil een ­positieve bijdrage leveren aan het voedsellandschap van de Noord-Hollandse polders. Hij maakt steeds meer mensen blij met zijn polder-pakketten en daar wordt hij op zijn beurt ook weer vrolijk van!
Info: thijsbezorgtthuis.nl en @thijs_bezorgt_polderproducten

Hoe kwam je op het idee?

“Ik zag in Noord-Holland steeds meer busjes van bezorgdiensten in het straatbeeld verschijnen en merkte dat het bezoek aan verkoopstalletjes langs de weg en de boerderijwinkels een vlucht nam. Zelf een tochtje maken langs al die adresjes kost veel tijd én brandstof. Ik doe dat nu voor bijna honderd mensen in één keer en bezorg het.”

Lokaal kopen is belangrijk?

“Daarmee versterk je de lokale economie én je vermindert ook de uitstoot omdat de keten van producent naar afnemer korter is. Bovendien stuit je op seizoensproducten die in dat jaargetijde het lekkerst zijn.”

Hoe stel je elke maand een ­pakket samen?

“Door goed te kijken voor welke regionale producten het op dat moment ‘de tijd van het jaar’ is. Dán kan ik met de streekproducten van de twintig lokale telers, boeren en brouwers en wat ­andere producenten een mooie mix maken.”

MT30_31 M30_31 horizontale lijn roze Beeld
MT30_31 Lekker eten Beeld

Klinkt goed!

Met That Sounds So Good scoorde Carla Lalli Music een regelrechte hit in de VS. Niet vreemd, want deze chef-kok, kookboekschrijver en You­Tube-chef heeft een geweldig repertoire: snelle recepten voor doordeweeks en showstoppers voor het weekend.
That Sounds So Good, Carla Lalli Music € 35 (Carrera).

MT30_31 M30_31 horizontale lijn roze Beeld
MT30_31 Lekker eten Beeld
  1. Zon op tafel
    Pineut zet de zomer op tafel met doe-het-zelf tapasmixen. Ze zijn er in vier verschillende smaken: tomatentapenade, muhammara, vegan cheese en gebrande nootjes cajun. De eerste twee zijn mixen van gedroogde groenten en kruiden; je hoeft er alleen maar wat olie en water aan toe te voegen en je hebt een ‘smeersel’ voor bij de borrel. De vegan cheese en de gebrande nootjes zijn mixen met cashewnoot erin. De vegan cheese is net als de ­tapenades heerlijk op een toastje. De nootjes moeten eerst even in de oven voor ze op tafel kunnen. Superleuk om cadeau te doen, met een Pineut-borrelbrood erbij.
    € 6,95 per potje (pineut.nl).
  2. Chique soep
    Vissoep is traditioneel een ‘armeluisgerecht’ – de bouillon wordt getrokken van visafval, de soep zelf wordt gevuld met restjes vis, schaal- en schelpdieren. Dat kan van alles zijn, ­afhankelijk van het aanbod van de viskraam op de markt: ­kokkels, wijting, zeeduivel, poon, mosselen, garnalen en inktvis mogen er allemaal in. Wil je je soep veel smaak meegeven? Voeg dan aan het begin saffraan toe (even laten weken in witte wijn) en tegen het eind een scheut cognac en/of pernod. Dan wordt het toch nog een très chique soepje. Goede recepten (met filmpjes) vind je op foodtube.nl.
Beanca de GoedeKelly Scott (via unsplash), Marc Moussault (portret)
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden