null Beeld Getty Images/Cultura RF
Beeld Getty Images/Cultura RF

Om déze reden hebben veel mensen een hekel aan kliekjes

We koken tegenwoordig vaak meer dan nodig is, aangezien we vaak nog restjes over hebben van de dag ervoor. Op een willekeurige dag van de week eten we deze 'kliekjes' dan toch maar op. Goed voor de portemonnee én voor het milieu. Maar toch hebben veel mensen een hekel aan kliekjesdag.

Maar waarom is dat eigenlijk?

Kliekjes

Hoogleraar Helen Zoe Veit van de Universiteit van Michigan vertelt tegen HuffPost dat het concept van kliekjes pas ontstond aan het begin van de twintigste eeuw. Voordat de koelkast werd geïntroduceerd, tussen 1920 en 1930, aten we simpelweg het eten de dag erna op omdat je het niet lang kon bewaren.

Koelkast in huis

In het begin konden alleen rijke families, met een koelkast in huis, eten langer bewaren. Het hebben van kliekjes zagen zij als een vorm van aanzien. Later, toen meer families een koelkast kregen, verloren de rijke families hun aanzien. Toen de Tweede Wereldoorlog een voedselschaarste veroorzaakte, werd koken met kliekjes weer belangrijker. Toch verdween de positieve kijk op kliekjes zodra voedsel betaalbaarder werd en de inkomsten stegen. Het was niet meer economisch noodzakelijk om te koken met kliekjes.

Lees ook

Voedsel twee keer invriezen, veilig of niet?

Economische situatie

Waar de hekel aan kliekjes vandaan komt heeft volgens Veit verschillende oorzaken. Tegenwoordig heeft de economische situatie van iemand veel invloed of ze worden bewaard, opgegeten of weggegooid. Voor sommige mensen is het noodzaak om kliekjes op te eten, terwijl andere mensen het zich kunnen veroorloven om eten weg te gooien. Bezorgdheid over voedselveiligheid kan een andere factor zijn om restjes weg te gooien. Vooral vlees- en visgerechten wekken angst op voor een voedselvergiftiging. Adam Wezel, universitair hoofddocent psychologie, beveelt daarom de 2-2-4 regel aan. Volgens deze regel bewaar je de restjes binnen twee uur na bereiding in de koelkast in een bakje van minimaal vijf centimeter diep en eet je het binnen vier dagen op.

Koken met restjes

Een andere reden waarom mensen het haten om met kliekjes te koken is het gebrek aan creativiteit. Waar het voor sommigen heel makkelijk is om iets creatiefs te maken met restjes, is dit voor de ander een stressmoment. Daarnaast kan een bepaald eetschema het ook moeilijker maken om met kliekjes te koken. Als laatste is het de eentonigheid wat mensen tegenhoudt bij het bewaren van kliekjes. Volgens Veit lijken we het erg belangrijk te vinden dat we gevarieerd eten.

Wil je wel meer met je overgebleven voedsel doen? Hoe je een heerlijk gerecht kunt maken met kliekjes lees je hier.

Bron | HuffPost

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Tanja van KempenGetty Images/Cultura RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden