null Beeld

Oliebollen: een goed gebruik met Oud & Nieuw

Het is weer de hoogste tijd om oliebollen in huis te halen. Maar waarom eigenlijk?

Elk jaar stond mijn moeder op oudjaarsdag om zeven uur in de keuken. De frituurpan ging aan en dan bakte ze haar eigen oliebollen en appelflappen. Niet alleen voor ons, maar voor de hele buurt. Mijn moeders bollen en flappen waren volgens veel mensen de beste en dus bakte zij braaf nog een lading voor de buurman. Ik ben opgegroeid met de geur van oliebollen op oudjaarsdag. En ook al lust ik geen oliebollen of appelflappen, ik mis nog elk jaar de geur van mijn moeders baksels.

Traditie

Op oudjaarsdag gaan oliebollen en appelflappen als de spreekwoordelijke zoete broodjes over de toonbank. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met deze tijd van het jaar, al kun je ze ook krijgen op de kermis in juli. De geschiedenis van de oliebol gaat eeuwen terug. Het Germaanse volk maakte ze voor het eerst. De Bataven en Friezen geloofden dat in de Joeltijd, de periode tussen 26 december en 6 januari, de Germaanse godin Perchta met zwaar en in haar kielzog een schare aan geesten door de midwinterse lucht vloog. Om deze geesten tevreden te stellen, werd er eten geofferd. Het wordt gezegd dat dankzij het vet in de oliebol het zwaard van Perchta weg zou glijden en men zou dus niet overlijden door deze geesten.

Iets geloofwaardiger is de ontstaanstheorie uit de Middeleeuwen. Toen werd tussen Sint Maarten (11 november) en Kerst gevast om de wintervoorraad te sparen. Van 26 december tot 6 januari was het feest. Oliekoeken (nu oliebollen) waren daarbij een heel belangrijk onderdeel. Deze werden gemaakt van houdbare ingrediënten, waren rijk aan vet en calorieën en daardoor uitstekende brandstof tegen de winterkou.

Pas in de negentiende eeuw begonnen we de oliebol echt lekker te vinden. Het nuttigen van de bol tijdens Oud & Nieuw vloeide voort uit het goede gebruik om wafeltjes of kniepertjes te serveren tijdens de jaarwisseling.

Feestkilo's

Na de feestdagen kan de broek wel wat strakker zitten, omdat we genoten hebben van het eten en drinken. Mocht je je afvragen of het ligt aan die oliebol die je hebt gegeten, dan hoef je je niet al te druk te maken. In een oliebol zit er gemiddeld 120 calorieën, al ligt dat natuurlijk ook aan hoe de bol gemaakt is. Maar een oliebol is een betere keuze dan een appelflap: daar zitten ruim 560 calorieën in.

De beste oliebollen

Al negentien jaar worden de Nederlandse oliebollen getest door het AD, zodat we weten waar we de lekkerste bol kunnen kopen. Dit jaar komt de lekkerste oliebol uit Rotterdam. Richard Visser maakt een uitmundende oliebol aldus het panel. Oliebol-bakker Richard Visser behaalde dit jaar voor de achtste keer de eerste plaats. Mocht je niet zoals mijn moeder zelf willen bakken, kun je de oliebollen en appelflappen natuurlijk kopen. Die van Richard Visser zijn te vinden op de hoek van de Heemraadssingel en de Vierambachtstraat.

Maak jij zelf je oliebollen? Of laat je deze traditie liever aan je voorbij gaan?

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden