Voedingsmiddelen te lang voorraadkast Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleEten

Oeps: déze 13 voedingsmiddelen staan waarschijnlijk al te lang in je voorraadkast

Een voorraadkast vol lang houdbare producten is hartstikke handig. Maar het is verstandig om er af en toe een spreekwoordelijke bezem door te halen. Deze voedingsmiddelen staan waarschijnlijk al te lang in je voorraadkast.

En dat is soms sneller dan je denkt.

Voedingsmiddelen te lang in je voorraadkast

Hoewel je misschien denkt dat je sommige producten een eeuwigheid kunt bewaren, hebben die ook een houdbaarheidsdatum. Dus controleer bij de voorjaarsschoonmaak ook even de voedingsmiddelen in je voorraadkast, want die staan er misschien al te lang.

Noten en zaden

Noten zijn gevoelig voor schimmel, dus het is belangrijk om ze op een koele, donkere en droge plek te bewaren. Omdat ze olie bevatten, kunnen ze na verloop van tijd ranzig worden. In een voorraadkast gaan noten ongeveer zes maanden mee, in de koelkast iets langer: negen maanden. Lijnzaad is minder lang houdbaar, ongeveer twee maanden in de voorraadkast.

Kruiden

Gedroogde en gemalen kruiden, zoals paprikapoeder, nootmuskaat en kurkuma, gaan ontzettend lang mee. Na ongeveer twee tot drie jaar verliezen ze hun smaak. Dat betekent trouwens niet dat het ongezond is om ze te gebruiken, maar ze voegen minder smaak toe aan gerechten en dat is natuurlijk zonde.

Bakpoeder

Heb je bakpoeder gebruikt, maar nog steeds een platte taart of cake? Dan kan het zijn dat het product al te lang in je voorraadkast staat. Bakpoeder en baking soda zijn ongeveer zes maanden tot een jaar houdbaar, daarna verliezen ze hun kracht. Gelukkig bestaat er een handige truc om te testen of bakpoeder nog goed is: giet 60 ml kokend water over een halve theelepel bakpoeder. Begint het te borrelen? Dan kun je het nog gebruiken.

Cornflakes

Best logisch: als je een pak cornflakes niet goed afsluit, is het na ongeveer drie maanden taai. Bewaar je het in een goed afgesloten verpakking? Dan kun je het een jaar lang bewaren. Cornflakes met noten is minder lang houdbaar, omdat noten na een tijdje ranzig worden.

Bier

Het is natuurlijk lastig om een heel kratje bier in je koelkast te bewaren. Maar dat is wel dé plek waar het drankje zo lang mogelijk goed blijft. Als je bier op kamertemperatuur bewaart, kruipt hitte, licht en lucht na vier maanden door het dopje. En dat heeft en negatieve invloed op de smaak.

Thee

Je zou het niet denken, maar droge koffie en thee moet binnen één jaar gebruikt worden. Daarna kan het product anders ruiken of smaken.

Lees ook:
Déze 13 voedingsmiddelen zou je altijd in de kast moeten hebben staan

Knoflook

Knoflook is onmisbaar in de keuken. Niet gek dat je altijd wel een paar knoflookbollen op voorraad hebt. Bewaar je ze op een donkere en koele plek? Dan gaan ze ongeveer drie tot vijf maanden mee. Daarna kunnen ze verschrompelen ze of komen er kiemen uit. Dat is niet schadelijk, maar heeft wel een negatieve invloed op de smaak.

Aardappelen

Je hebt ze vast weleens gezien: aardappelen met uitlopers. Die ontstaan wanneer je aardappelen te lang of te warm bewaard. Als je de uitlopers goed wegsnijdt, kun je de aardappelen gewoon eten. Bewaar ze op een koele, donkere en droge plek, want dan zijn ze langer houdbaar: ongeveer twee tot vier weken.

Volkoren meel

Bijna iedereen heeft wel een pak meel of bloem thuis die al enige (of onbekende) tijd open is. Het is dan ook typisch een van de voedingsmiddelen die te lang in je voorraadkast blijft staan. Goed om te weten: volkoren meel gaat over het algemeen wat minder lang mee dan niet volkoren meelsoorten. Het gaat ongeveer acht maanden mee.

Rijst

Bruine rijst gaat minder lang mee dan witte rijst, omdat het olie bevat en de graansoort een buitenste laag (zemel) heeft. In de voorraadkast is bruine rijst ongeveer zes maanden houdbaar, in de vriezer een jaar.

Eten in blik

Altijd handig om voedingsmiddelen in blik, zoals mais, bonen of andere groenten, in de voorraadkast te hebben staan. Het voordeel is dat je blikgroenten ook ná de THT-datum kunt eten, maar de smaak, geur of kleur van het product kan dan wel anders zijn. Let op: staat het blik bol? Dan moet je het weggooien, want er kunnen ziekmakende bacteriën in zitten.

Olijfolie

Iedereen heeft wel een fles olijfolie op het aanrecht of in de voorraadkast staan. Een geopende fles olijfolie kun je ongeveer één jaar bewaren. Daarna verandert de smaak en gaat de kwaliteit achteruit. Is de olijfolie ranzig, ruikt hij zuur of is hij donkergekleurd? Dan kun je ‘m beter weggooien.

Quinoa

Door het vetgehalte is quinoa best lang houdbaar, ongeveer negen maanden. Grote boosdoeners zijn warmte, lucht en vocht, dus het is belangrijk om het te bewaren in een pot die goed afsluit. Ruikt quinoa muf of olieachtig? Dan is het tijd om het product weg te gooien.

Bron | Reader’s Digest

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden