null Beeld

Nooit meer vergeten: zo maak je het perfecte hardgekookte ei

Hardgekookt of zachtgekookt, hoe ziet je favoriete ei eruit? Vooral fans van het hardgekookte ei moeten nu even goed opletten. Er is namelijk een manier gevonden hoe je het perfecte hardgekookte eitje klaarmaakt.

Het perfecte ei

Allereerst moeten we het er over eens zijn wát het perfecte hardgekookte eitje is. Volgens Mashed, waar we deze ultieme tip tegenkwamen, is het eigeel van het perfecte ei hard gekookt maar niet té hardgekookt. Daarnaast hoort het midden er oranje-geel uit te zien. Ook het eiwit heeft een aantal kenmerken waaraan het moet voldoen. Het mag niet taai of rubberig zijn én het eitje moet makkelijk te pellen zijn.

Gebruik een oud ei

Met oud bedoelen we in dit geval: een minder vers ei. Uiteraard gaat er niks boven een vers eitje (het liefst direct afkomstig van de kip), maar wanneer je een hardgekookt eitje prefereert, doe je jezelf meer plezier wanneer je een iets ouder eitje in een pan met water doet. Kijk dus naar de houdbaarheidsdatum op de eierdoos; laat het ei het anders nog een week na aankoop in de koelkast liggen. Waarom een iets ouder ei beter werkt? Dan heeft het ei meer kans van slagen om bij het koken echt hardgekookt te worden. Een oud ei pelt bovendien een stuk gemakkelijker dan een kakelvers eitje.

Is dit eitje nog wel goed?

Het is niet de bedoeling dat het ei té lang in de koelkast blijft liggen. Twijfel je of je te maken hebt met een bedorven ei? Doe dan deze simpele test: vul een glas met water en leg het ei er voorzichtig in. Zakt het ei direct naar de bodem van het glas? Dan heb je een vers eitje te pakken. Drijft het ei naar de oppervlakte? Dan is het eitje rijp voor de prullenbak. Zakt het ei langzaam naar beneden maar blijft het net boven de bodem drijven? Bingo! Je hebt je oude ei gevonden.

Wat als je alleen maar verse eieren hebt

Heb je alleen maar verse eitjes in huis en dien je het daarmee te doen? Elise van Simply Recipes, is ervan overtuigd dat je ze moet stomen voor het beste resultaat. Ook kun je het schilletje er dan makkelijk vanaf krijgen.

Koud of kokend water

En dan nu the big question; start je voor het koken van het perfecte ei met koud of warm water? De gemiddelde Nederlander gooit een plens koud water bij het eitje in de pan en laat deze - nadat het water kookt - nog 4.20 minuten op het vuur staan. Soms met een goed resultaat, maar soms ook met een minder goed (niet te pellen!) resultaat. Dat kan anders: doe je een ei bij kokend water in de pan, draai je daarna het vuur laag en laat je het water 11 minuten zachtjes koken, dan komt er een perfect hardgekookt en gemakkelijk te pellen eitje uit. Ga je het uitproberen?

Alleen water of...

Om een perfect gepocheerd eitje uit het water te kunnen vissen, voeg je een scheutje azijn aan het water toe. Maar wist je dat deze methode ook werkt bij het verkrijgen van een, makkelijk te pellen, hardgekookt ei? Een eetlepel azijn op 4 glazen water is het advies.

Schrik me een hoedje

De allerlaatste tip om een hardgekookt ei perfect uit zijn jasje te trekken is de oeroude methode van het ei onder de koude kraan laten schrikken . Maar stelt deze methode je keer op keer teleur? Probeer dan het volgende: maak een ijsbad van ijsblokjes en water, laat het ei na het koken zo'n 15 minuten hierin badderen, laat afkoelen en je hebt het best gepelde ei ooit te pakken.

Bron | Mashed

Beeld | iStock

Lees ook

Waarom je eieren beter niet in de deur van de koelkast kunt bewaren

Is het eten van geverfde eieren veilig?

Brood bakken? Met deze tips zet je het perfecte brood op tafel!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bekijk ook

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden