null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Nieuwe suiker zonder calorieën in de maak

Suiker die niet dik maakt? Het klinkt onwaarschijnlijk, maar lijkt toch echt werkelijkheid te worden. Een nieuw Duits bedrijf heeft een manier gevonden om suiker te verbouwen die geen calorieën bevat. De eerste productie is inmiddels begonnen.

Het gaat om bietsuiker die op moleculair niveau wordt veranderd. Het is gelukt om de calorieën in te kapselen, zo legt Timo Koch van de Duitse start-up Savanna Ingredients uit op de website nikos-weinwelten.de. Ons lichaam zou deze ‘allulose’ niet herkennen als energieleverancier, zoals het dat bij andere suiker doet. Daardoor wordt het ook niet opgenomen in het lichaam, bericht ad.nl.

Allulose komt ook in kleine hoeveelheden voor in fruit. Het klopt dat je er niet dik van wordt, bevestigde emeritus hoogleraar voedingsleer Fred Brouns vorig jaar op voedingssite foodlog.nl. "Het gaat niet om een normale suiker, maar om een chemisch gemodificeerd koolhydraat dat het lichaam niet kan omzetten in de stofwisseling. In feite is het dus een zoetstof zonder enige calorische waarde die na opname wordt uitgescheiden met de urine. Hierdoor is het logisch dat wanneer je de zoetstof inneemt, dit geen enkel effect heeft op calorieën of gewicht."

Zoetmaker

Deze nieuwe soort suiker belooft geschikt te zijn als zoetmaker van vast voedsel en dranken. Allulose bevat 0,2 kilocalorie per gram. Ter vergelijking; gewone suiker bevat per gram vier kilocalorieën.

Het Voedingscentrum kijkt met interesse naar dit soort ontwikkelingen. "We kunnen moeilijk inschatten hoe groot dit wordt en of mensen daadwerkelijk minder calorieën zullen binnenkrijgen als deze stoffen worden gebruikt ter vervanging van suiker,'' zo zegt woordvoerder Roy van der Ploeg op ad.nl. "Maar elke ontwikkeling die een bijdrage kan leveren aan het binnenkrijgen van minder calorieën, kan interessant zijn.''

Lactosevrije lactose

Savanna Ingredients wordt gefinancierd door het Duitse ministerie van voedsel en landbouw. De start-up is eigendom van de Duitse suikerfabrikant Pfeifer & Langen. Ze maken 'functionele koolhydraten', oftewel suiker met specifieke eigenschappen. Het bedrijf heeft ook een ander product ontwikkeld: cellobiose, een soort lactose die geen lactose bevat. Die zou geschikt zijn voor mensen met lactose-intolerantie. Cellobiose bevat de helft van de calorieën van klassieke kristalsuiker, zo bericht nikos-weinwelten.de. Bij de productie van de nieuwe soort suiker zijn overigens ook andere bedrijven en universiteiten betrokken.

Savanna Ingredients wil op korte termijn een aanvraag indienen voor de toelating van allulose als voedingsingrediënt in de Europese Unie, aldus de website foodholland.nl.

Bronnen | ad.nl, nikos-weinwelten.de, foodlog.nl, foodingredientsfirst.com, foodholland.nl

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden