Margriet logo
null Beeld

Nieuwe Schijf van Vijf: meer groente, minder vlees

Hij is er: de nieuwe Schijf van Vijf. De belangrijkste adviezen: eet meer groenten, peulvruchten en noten en drink meer thee. Van rood vlees kunnen we beter minder eten. Sowieso kunnen we prima zonder vlees, aldus het Voedingscentrum.

Opvallende verandering in de nieuwe Schijf van Vijf is dat we nu worden geadviseerd om elke dag 250 gram groente te eten, in plaats van 200 gram. Ook de kaas is terug, omdat Nederlanders nu eenmaal niet zonder kunnen. Maar dan wel de vetarme en magere soort. Het oude advies om elke dag twee stuks fruit te nemen, geldt nog steeds.

null Beeld

Vlees hoeft niet, peulvruchten en noten beter wel

Van rood vlees kunnen we beter niet meer dan 500 gram per week eten (inclusief vleeswaren). Volgens het Voedingscentrum hoeven we ook echt niet elke dag vlees te eten, we kunnen zelfs 'zonder'. In plaats daarvan kunnen we tofu, tempeh of ei nemen of peulvruchten of een handje noten nemen. Geadviseerd wordt om minstens één keer per week peulvruchten te eten. Ook is het verstandig om elke dag 25 gram (een handje) ongezouten noten te snoepen, mits je geen allergie hebt natuurlijk.

Van vette vis, hoewel nog steeds een 'echte aanrader', hoeven we daarentegen weer minder te eten: één keer per week zou net zoveel gezondheidsvoordelen hebben als twee keer per week.

Geen vruchtensap meer, wel thee

Vruchtensap vinden we niet meer terug in de Schijf van Vijf. Eerder vond het Voedingscentrum dit nog een goed alternatief voor fruit, maar volgens de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken is het eten van fruit een stuk gezonder dan het drinken van sap. De alcohol kunnen we beter ook laten staan, in elk geval niet meer dan één glas per dag. Daarentegen wordt wel geadviseerd om drie koppen groene of zwarte thee toe te voegen aan het dieet.

Maximaal drie keer per week een croissant

Snoep, snacks, koek, sauzen, vleeswaren, sappen en zoet broodbeleg staan niet in de Schijf van Vijf. Deze mogen we wel eten, maar niet te veel en niet te vaak, aldus het Voedingscentrum. Hooguit drie tot vijf keer per dag 'iets kleins' (zoals een eetlepel tomatenketchup, een stukje chocolade of een klein koekje) en daarnaast maximaal drie keer per week een 'grotere snack' (zoals een croissant, een glas frisdrank of een diepvriespizza).

De nieuwe Schijf van Vijf in een notendop

-Veel groente en fruit

-Vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst

- Minder vlees en meer plantaardig.

- Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten

- Genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas

- Een handje ongezouten noten

- Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten

- Voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koff e

Buiten de Schijf van Vijf: niet te veel en niet te vaak

- Per dag 3-5 keer iets kleins (zoals een koekje, een eetlepel ketchup, honing in de yoghurt)

- Per week maximaal 3 keer iets groots (zoals een diepvriespizza, stuk taart, zakje chips)

Richtlijnen Goede Voeding

De laatste weken heeft het Voedingscentrum hard gewerkt aan de nieuwe Schijf van Vijf anno 2016. De voedingsadviezen zijn gebaseerd op de richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, die in november vorig jaar al zijn gepresenteerd. Hierbij is gekeken naar de allernieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van voeding.

Bron | Voedingscentrum

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden