Margriet logo
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Niet weggooien: zó krijg je gekristalliseerde honing weer vloeibaar

Misschien heb je het weleens gehad: je wilt een lepel honing ergens doorheen doen, is het in de fles gekristalliseerd. Misschien denk je dat de honing niet meer te redden valt, maar dat is gelukkig niet zo. Je kunt gekristalliseerde honing gewoon nog gebruiken.

Gooi het dus niet meteen weg, want honing is een van die oneindig houdbare producten.

Gekristalliseerde honing

Het is een natuurlijk verschijnsel dat honing kristalliseert. Het betekent dus zeker niet meteen dat je het potje of flesje op de verkeerde manier bewaard hebt. De kristallisatie van honing is de laatste stap in de ontwikkeling van het product. De concentratie glucose heeft hier invloed op. Hoe hoger deze is, des te sneller kristalliseert je honing. Je kunt een paar dingen doen om dit proces te vertragen:

  • Doe de dop stevig op de pot of zorg dat je flesje goed dicht zit. Als het vochtpercentage in de honing hoger wordt, kristalliseert deze sneller.
  • Bewaar jouw potje of fles op een donkere, droge plek op kamertemperatuur.

Honing weer vloeibaar maken

Is het helaas toch zover en tref je gekristalliseerde honing aan in je kastje? Dan moet je het opnieuw vloeibaar zien te maken om het weer te gebruiken. Het beste wat je dan kunt doen is de pot of fles zonder dop in een pan warm (niet kokend) water zetten. Zo kan de honing geleidelijk weer opwarmen zonder al te heet te worden. Je kunt 'm ook een paar dagen op de verwarming zetten, dat is nog makkelijker. Als je honing weer vloeibaar is, kan 'ie in principe weer jaren mee.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ELLE Eten

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 04 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: genieten van de winter met warme wintermode, de beste plekken om vogels te spotten, reset je gezondheid, nieuwe man: nieuwe seks en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Kirsten ZijderveldGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden