null Beeld

Moet je vers geperst sap direct opdrinken?

Je hoort weleens dat je versgeperst sinaasappelsap meteen moet opdrinken, omdat anders de vitamientjes verloren gaan. Feit of fabel?

Hoe zit het nu precies met het behoud van vitamines? Door de jaren heen is daar behoorlijk wat onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat vitamines gevoelig zijn voor licht, lucht, zuur en temperatuur, al verschilt de mate waarin heel erg per vitamine. Ook de manier waaróp je je eten of drinken klaarmaakt, maakt nogal wat uit. Zo blijven bij het stomen van groente meer vitamines behouden dan als je diezelfde groente kookt.

Vitamine C houdt niet van zuurstof

Feit is: hoe langer je eten bewaart, hoe meer vitamines er verloren gaan. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het gehalte aan vitamine C in aardappels met de helft daalt als ze gedurende drie maanden in een koele, donkere ruimte liggen. Bij gesneden groenten of geschild fruit gaan ook vitamines verloren, zeker als je ze enige tijd laat staan. Dit gebeurt met name bij vitamine C, omdat deze vitamine erg gevoelig is voor zuurstof en oxideert bij de snijvlakken. Dat oxideren gaat echter niet snel, meldt het Vitamine Informatie Bureau. Pas na een aantal uur kun je spreken van 'substantiële verliezen'.

Drie dagen bewaren kan best

Je hoeft daarom niet bang te zijn dat er veel vitamine C verloren gaat tijdens het persen van een sinaasappeltje. En alle vitamine C vervliegt ook niet als je het sinaasappelsap vervolgens even laat staan. Want ook daar heeft de natuur wat op gevonden: het zuur uit (citrus)fruit beschermt vitamine C tegen afbraak. En die bescherming werkt ook door nadat je het sinaasappelsap hebt geperst. Als je dat sap dan ook nog in de koelkast bewaart, blijven de invloeden van temperatuur en licht beperkt. Die factoren zorgen er samen voor dat je verse jus best drie dagen kunt bewaren, mét behoud van een groot deel van de vitamine C.

Bron | Vitamine Informatie Bureau

Grieperig? Eet rode paprika!

Kun je te veel vitamines binnenkrijgen?

8 onmisbare vitamines voor een goed figuur

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden