MT53 M53 Kerstkoken hapjes en drankjes Beeld Eric van Lokven. Productie: Colette Beyne. Styling: Silke Visscher. Foodstyling: Yvonne Jimmink.
Beeld Eric van Lokven. Productie: Colette Beyne. Styling: Silke Visscher. Foodstyling: Yvonne Jimmink.

PREMIUM

Met deze vier hapjes en drankjes start je kerst op z’n best

Proosten met een frisse mocktail en lekker proeven van iets pittigs of zoetigs erbij.

Hapjes en drankjes

MT53 M53 Kerstkoken hapjes en drankjes Beeld

Recept: orangeblossom over­drive

(mocktail, 2 glazen)

  • 190 ml sinaasappelsap
  • 60 ml grapefruitsap (of gebruik extra sinaasappelsap)
  • 1 tl oranjebloesemwater
  • 1 tl amandelsiroop of ¼ tl amandel-essence
  • ijsblokjes
  • (licht)bruisend mineraalwater om aan te vullen
  • plakken grapefruit of sinaasappel met schil en slierten sinaasappelschil om te garneren

Bereiden: meng beide sappen met het oranjebloesemwater en de amandel-siroop. Vul 2 hoge glazen met ijsblokjes en schenk het sapmengsel erop. Vul aan met mineraalwater en garneer met het fruit. Serveer direct.

Bereidingstijd: ± 5 min.

Variatietip Liever met alcohol? Laat dan de amandelessence weg en voeg een shot amaretto toe.

Recept: crunchy gebakken pittige gnocchi met tomatentartaar

(15 stuks)

  • 2 takjes basilicum of oregano
  • 4 tomaten, zaadlijsten verwijderd, in piepkleine blokjes
  • 1 bosui, in zeer dunne ringetjes
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • zout, chilipeper naar smaak
  • 1 el milde olijfolie
  • 30 stuks koelverse gnocchi (± 200 g)
  • 1 teentje knoflook, geperst

Extra nodig: 15 prikkers + 15 lepels

Voorbereiden: snijd de blaadjes van 1 takje basilicum in dunne reepjes. Doe ze samen met de tomaatblokjes en de bosui in een kom en meng er de extra vergine olijfolie door. Breng op smaak met zout en chilipeper. Zet koel weg tot gebruik.

Bereiden: verhit de milde olijfolie in een koekenpan en bak de gnocchi op halfhoge pit in ± 10 min. bruin en knapperig. Voeg de laatste 2 min. de knoflook toe. Neem uit de pan en steek steeds 2 gnocchi aan prikkers. Verdeel de tomatentartaar over wat kommetjes en zet de prikkers erin. Garneer met de rest van de basilicum. Serveer direct.

Bereidingstijd: ± 20 min.

MT53 M53 horizontale lijn turquase Beeld
MT53 M53 Kerstkoken hapjes en drankjes Beeld

Recept: coconut ginger passion

(mocktail, 2 glazen)

  • 40 ml passievruchtpulp (van ± 2 passievruchten of gebruik stukjes diepvriespassievrucht)
  • 40 ml kokosmelk
  • gemberbier om aan te vullen
  • ijsblokjes
  • puntjes verse ananas met schil om te garneren

Bereiden: verdeel de passievruchtenpulp en de kokosmelk over 2 glazen en roer goed door. Schenk er gemberbier naar smaak bij en vul aan met ijsblokjes. Steek de ananaspuntjes aan de glazen en serveer direct.

Bereidingstijd: ± 5 min.

Variatietip

Liever met alcohol? Voeg dan nog een shot rum toe aan het passievrucht-kokosmengsel.

Recept: mini-pappadum met mango, avocado en mangochutney

(20 stuks)

  • vruchtvlees van 1 avocado, in piepkleine blokjes
  • sap en rasp van ½ limoen
  • 3 takjes munt
  • 1 tl garam masala + extra om te bestrooien
  • versgemalen peper, zout
  • 1 kleine mango
  • ± 20 kleine pappadum-chips (zak) of gebruik grote pappadums en breek die in stukken
  • ± 2 el mangochutney

Voorbereiden: schep de avocado om met de limoenrasp en het -sap. Snijd de blaadjes van 1 takje munt in dunne reepjes. Meng ze samen met de garam masala en zout en peper naar smaak door de avocado. Snijd de mango in dunne plakjes. Zet beide koel weg tot gebruik.

Bereiden: leg op elke pappadum een plakje mango en verdeel er wat van het avocado-mengsel over. Schep er een klein beetje mangochutney op en garneer met muntblaadjes. Bestrooi met de extra garam masala. Serveer direct, want pappadums worden snel zacht.

Bereidingstijd: ± 15 min.

Dosia BrewerEric van Lokven. Productie: Colette Beyne. Styling: Silke Visscher. Foodstyling: Yvonne Jimmink.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden