Met déze tips zet je de allerlekkerste pannenkoeken op tafel
Zet de stroop maar klaar, want het is Nationale Pannenkoekdag. Deze tips maken het bakken van pannenkoeken een stuk makkelijker. En ze worden nog lekkerder ook.
Eerste pannenkoek mislukt? Met deze tips gebeurt dat niet.
Gebruik de juiste pan voor pannenkoeken
Bij het kiezen van een pan maakt het niet uit of je kiest voor een pan met anti-aanbaklaag of gietijzeren exemplaar. Het belangrijkste is dat jij er goed mee kunt bakken. Zorg wel dat de randen van je pan niet te hoog zijn, zodat je de pannenkoeken makkelijker kunt scheppen en omdraaien. Ook moet de bodem van de pan niet te dun zijn. Een dikkere bodem verdeelt de warmte beter en hierdoor branden de pannenkoeken minder snel aan. Tot slot is het fijn om een lichte pan te kiezen, zodat je niet na de eerste pannenkoek al een lamme arm hebt, meldt Gezondnu.
Zo maak je een goed beslag
Of je nu kant-en-klare pannenkoekenmix gebruikt of het beslag zelf maakt: je zult het moeten mixen. Niemand wil tenslotte klonten in het beslag. Meng het beslag goed en ga ook even met een spatel langs de randen van de beslagkom, tipt Koopmans. Gebruik bij het kloppen van het beslag een zo groot mogelijke garde, want: hoe groter de garde, hoe luchtiger het beslag. Mix niet te lang, want dit maakt de pannenkoeken taaier. Ook door een mixer te gebruiken, is de kans groot dat je pannenkoeken taai worden.
Laat het beslag rusten
Klaar met mixen? Laat het beslag dan nog een half uur rusten. Hierdoor verdwijnen de belletjes in het beslag en worden de pannenkoeken gladder. Het maakt de pannenkoeken bovendien dunner en steviger, omdat gluten kunnen ‘ontspannen’.
Neem de tijd
Om te voorkomen dat je eerste pannenkoek mislukt, begin je pas met bakken zodra de pan goed heet is. Vaak gaat het mis omdat je te snel wilt beginnen. Bang dat de pannenkoeken zullen aanbakken? Voeg dan een scheutje (zonnebloem)olie toe aan het beslag. Een pannenkoek is klaar om gedraaid te worden zodra er belletjes op de bovenkant verschijnen. Draai ‘m vervolgens maar één keer om, want dan blijft hij lekker luchtig.
Pannenkoeken warm houden
Pannenkoeken gelukt? Fijn! Meestal moet je ze nog even bewaren voordat je aan tafel kunt. Houd de pannenkoeken warm door ze tussen twee borden op een pan met zacht kokend water te leggen. En daarna is het natuurlijk tijd om te genieten. Eet smakelijk!