Handen wassen na snijden hete peper Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Met deze 7 tips maak je je handen schoon na het snijden van een hete peper

Je kent het vast wel. Je bent klaar met het snijden van een hete peper en je denkt je handen grondig gewassen te hebben. Maar na een paar uur wrijf je in je oog en begint het heftig te branden. Hoe komt het dat je handen na zoveel tijd nog steeds het pittige van de chilipeper met zich meedragen?

We leggen het je uit én delen een paar handige tips over hoe je het pittige van je handen afkrijgt.

1. Olie

Chilipeper of Spaanse peper bevat capsaïcine wat niet oplost in water. Dat is ook de reden waarom water drinken niet helpt bij een branderig gevoel na het eten van een peper. In olie lost de capsaïcine wel op, dus smeer je handen van tevoren in met een druppeltje olie als je de chilipeper gaat snijden.

2. Volle melk of yoghurt

Een beetje gek om je handen te wassen in melk of yoghurt, maar het werkt echt! Door je handen in een bakje volle melk of volle yoghurt te wassen, gaat het pittige van de peper snel van je handen af.

3. Afwasmiddel

Leg je gewone zeep aan de kant, want die heb je niet nodig. Je kunt je handen beter wassen met afwasmiddel om het pittige van je handen af te spoelen. De geur en smaak verdwijnen hierdoor ook sneller.

Lees ook:

Feit of fabel: werkt het verkoelend om pittig te eten tijdens een hittegolf?

4. Alcohol

De geur en pit verdwijnen meteen als je je handen wast met een scheutje pure alcohol. De capsaïcine zal sneller oplossen dan met water. Mocht je geen pure alcohol in huis hebben, werkt een andere drank met een hoog alcoholpercentage ook.

5. RVS zeep

Het RVS zeepje heeft misschien niet de lekkerste geur, werkt het wel om knoflook-, uiengeur en pittigheid van je handen af te halen. Het enige wat je moet doen, is je handen met de zeep en koud stromend water wassen. Als je dit niet hebt, kun je je handen ook over de roestvrijstalen wasbak wrijven. Beide methoden werken perfect!

6. Bleekmiddel met water

Doe een klein beetje bleekmiddel bij water om het pittige van je handen te wassen. Bleekmiddel zorgt er namelijk voor dat de brandende stof in de peper verandert in een door wateroplosbaar goedje.

7. Baking soda

Een beetje baking soda bij water doet wonderen. Maak een dikke pasta van baking soda en smeer het gelijk op je handen nadat je klaar bent met het snijden van de peper. Laat het even opdrogen en was het er vervolgens af.

Bron | RTL Nieuws, Gezondheid.be

Roos ParlevlietGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden