null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Met déze 4 tips eet je nooit meer een slechte mossel

Veel Nederlands blijven dit jaar door de nieuwe coronaregels in eigen land, waar het ook prima vertoeven is aan de kust. Denk bijvoorbeeld aan Zeeland, de plek waar alle mosselliefhebbers zich verzamelen. Deze maand was de aftrap van het mosselseizoen in mosselhoofdstad Yerseke, waar de mosselen je om de oren vliegen. Wist je dat Nederlanders maar liefst 10 miljoen kilo mosselen per jaar eten? Tijd om eens uit te leggen wat nou een goede mossel van een slechte onderscheidt.

Want je kunt er behoorlijk ziek van worden als je een slechte te pakken hebt.

Mosselen op het menu

Ook deze zomer zullen mosselen vaker op de menukaart te vinden zijn, nu Nederlanders massaal in eigen land op vakantie gaan. Onze zuiderburen eten ze trouwens ook graag. Zo'n 65 procent van de Nederlandse mosselen gaat naar België. En de weersomstandigheden - veel zon en regen - van de afgelopen tijd hebben de mosselen goed gedaan. Daardoor zit er namelijk meer voedsel in het water. Hoe leuk om het thuis eens klaar te maken voor je gezelschap. Daar hoort natuurlijk wel een mosselpannetje bij en de juiste tips om te weten dat je gast(en) er niet ziek van kunnen worden. Daarom moet je sommige mosselen weggooien, maar hoe weet je welke dat zijn? Vier tips om een slechte mossel te herkennen.

Lees ook:

Mosselseizoen: kun je mosselen alleen eten als de ‘r’ in de maand zit?

1. Stinkende mossel

Geur zegt meestal wel genoeg als het komt tot een slechte mossel. Als ze niet goed ruiken, kun je er zeker van zijn dat ze bedorven zijn. Mosselen horen naar zee te ruiken en wanneer dit niet het geval is en ze stinken, zijn ze dood en moet je ze weggooien. Vertrouw op je neus en dan komt het goed.

2. De gapers

Of ook wel de gapende mossel. Tegenwoordig zijn mosselen meestal vacuüm verpakt en daardoor gaan ze een beetje openstaan. Wanneer je ze vervolgens met koud water afspoelt, zouden ze moeten sluiten. Als dit niet gebeurt, kun je het beste even een tik tegen de mossel geven. Wanneer deze dan wel sluit, leeft de mossel nog. Zo niet, dan mag hij de prullenbak in. Je moet ze sowieso altijd weggooien als ze wijd openstaan, want dan heb je een slechte mossel te pakken.

Lees ook:

Dit zijn de verrassende gezondheidsvoordelen van mosselen

3. Beschadigd?

Wanneer de schelp van de mossel kapot of beschadigd is, dan mag je de mossel weggooien. Je weet namelijk niet wanneer dit gebeurd is. Misschien is het pas in de verpakking gebeurd, maar hij kan ook al veel eerder kapot gegaan zijn en dan is het mogelijk dat de mossel bacteriën bevat die je ziek kunnen maken. Een no-go dus.

4. Gesloten mossel

Dit komt ook redelijk vaak voor, een gesloten mossel. Maar geen zorgen, dit wil alleen maar zeggen dat hij zijn sluitspier aanspant en dus nog leeft. Het kan zelfs zo zijn dat ook na het koken de schelp nog stevig dichtblijft. Deze hoef je dus niet weg te gooien, want ze zijn gewoon eetbaar. Het is alleen even een klusje om ze te openen. Dit doe je door een mesje in de sluitspier te steken en voilà, eet smakelijk.

En wist je dat een mossel nagenoeg geen vetten en koolhydraten bevat? Een aanrader voor als je wil afslanken. Het diertje is niet alleen een goede bron van eiwitten, maar bevat ook omega-3 vetzuren, jodium en vitaminen.

Bron | HLN.be

Beeld | Getty Images

Inge DalGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden