Margriet logo
null Beeld

Maak spruitjes op déze manier klaar en iedereen lust ze!

Sommige mensen zijn dol op spruitjes, terwijl anderen er juist niks van moeten hebben. Behoor jij tot de laatste groep? Dan is het tijd om ze toch nog een tweede kans te geven. Spruitjes kunnen namelijk écht lekker zijn. Als je ze maar op de juiste manier klaarmaakt.

Let op de volgende zaken als je spruiten gaat kopen en koken. Dat verandert de zaak. Echt!

Grote of kleine spruitjes

Wist je dat het formaat van de spruit de smaak bepaalt? Als je het liefst een koolachtige smaak hebt, kies dan voor grote spruiten. Heb je ze liever iets zoeter? Ga dan voor de kleintjes.

Goed drogen

Voordat je de spruiten klaarmaakt, is het belangrijk dat je ze grondig wast. Zorg er wel voor dat je ze daarna ook goed droogt. Het overgebleven vocht maakt spruiten anders een stuk minder knapperig.

Uit de oven

Mensen die over het algemeen geen spruitjes lusten, vinden ze vaak stukken lekkerder als ze in de oven zijn klaargemaakt. Let er daarbij dan wel op dat je die op de juiste temperatuur zet; zo’n 200 graden Celsius. En houd de zaak goed in de gaten, anders kunnen je spruiten verbranden. Zonde van al die moeite.

Eerst even snijden

Snijd de spruitjes door de helft vóórdat je ze in de oven schuift. Leg ze vervolgens met de gesneden kant naar beneden op de bakplaat. Hierdoor gaart de binnenkant niet alleen sneller, door de hoge temperatuur zal-ie ook nog eens karamelliseren.

In de olie

Besprenkel de spruiten voor het bakken met een flinke hoeveelheid plantaardige olie. Daar worden ze lekker knapperig van!

Geef ze ruimte

Als je ze op een bakplaat legt, is het belangrijk dat er genoeg ruimte tussen de spruitjes zit. Zo krijgt elke spruit de kans goed gaar te worden.

Lekker kruiden

Je kunt voor de spruitjes een beetje olie, zout en peper gebruiken, maar je kunt ook een keer experimenteren. Gebruik bijvoorbeeld eens verschillende kruiden en een ander soort olie, of combineer ze met geraspte kaas. Ook lekker anders: giet er wat citroensap, sojasaus of balsamicoazijn over.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Elle eten

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden