null Beeld

Lustopwekkend menu: lord love a duck

De crème de cassis maakt deze eendenborst met haricots verts en aardappel dauphine nog spannender.

Om helemaal in de romantische mood te komen, maak je natuurlijk het héle lustopwekkende menu!

Boodschappen

1 kilo kruimige aardappelen

200 ml melk

half pake boter

100 g bloem

4 eieren

amandelen (gruis)

half pond eendenborst

cognac

gevogeltefond

crème de cassis

olijfolie

ui

zonnebloem of arachideolie

bosbessen

haricots verts

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de eend. Snij het vet in de rus in en bak de eend op die kant in een koekenpan tot het vet is gesmolten. Daarna schroei je de andere kant dicht (kort). Zet de eend 10 minuten in de voorverwarmde oven. Verpak hem daarna in aluminiumfolie en zet hem opzij.

Kook de kruimige aardappelen en pureer ze. De pommes dauphines zijn het moeilijkst. Je brengt de melk tegen de kook aan en doet de boter erbij, daarna gooi je de bloem in de pan. Dan zet je het vuur laag en blijft roeren en kloppen tot de substantie aan de randen wat wit wordt. Laat het een minuutje afkoelen en spatel er dan vier eieren doorheen. De samenstelling wordt dan wat vloeiender.

Meng nu de puree erdoor. Twee delen aardappel, een deel melk en bloem. Flink mengen en kloppen tot de substanties goed met elkaar zijn gemengd. De massa moet zo dik zijn dat je er bolletjes van kan maken. Dat doe je dan ook en je haalt de bolletjes door het amandelgruis en frituurt ze in zonnebloemolie of arachideolie.

In het vet van de pan bak je een gesnipperd uitje aan met wat knoflook. Beetje cognac en gevogeltefond erbij. Daarna afblussen met een flinke slok crème de cassis. Het geheel laten inkoken tot de helft. Scheutje olijfolie erbij, bosbessen erin en nog een keer kort de kook erover. De saus is klaar.

De haricots verts blancheren we weer (blancheren is in kokend water gooien en dan een minuutje laten koken). Giet het water af en doe er een flinke klont roomboter doorheen. Beetje peper voor de smaak.

Snij de eend dwars op de lengterichting in dunne plakjes. Kijk voor de opmaak naar de foto.

Wil je ook voor je verwende vrienden of vegetarische vrienden een lekker maaltje bereiden? Het Dikke Vrienden Kookboek staat vol met recepten waarmee je alle soorten blij maakt. Op de website van Difbooks kun jij jouw exemplaar voor €24,90 bestellen. ISBN 9789490077167.

Fotograaf: René Bosch

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden