Quinoa-salade Beeld Floriade Quinoa-salade
Beeld Floriade Quinoa-salade

Lokaal je eten halen? Je ziet en proeft het bij Floriade

Lokaal eten wint steeds meer terrein. De producten zijn niet alleen verser, maar dragen ook bij aan de lokale economie en hebben vaak nóg meer smaak. Lokaal eten is duurzaam, maar hoe zorg je voor eten bij jou uit de buurt op je bord?

Margriet samen met Floriade Expo 2022

Op Floriade zie je de nieuwste innovaties, ontdek je hoe je lokaal kunt eten en - niet geheel onbelangrijk - kun je de producten zelf proeven. We delen een greep uit de innovaties die Floriade te bieden heeft.

Voedsel produceren binnen eigen stad

Een van de innovaties binnen de foodsector die je vindt op het Utopia-Island in het Floriade-park is agroforestry. Klinkt ingewikkeld, maar dit is een landbouwtechniek waarbij een landbouwgebied op verschillende manieren wordt gevuld. Zo bestaat een agroforestry-akker uit meerjarige teelten, zoals bomen of struiken, gecombineerd met akkerbouw en veeteelt. Op één akker vind je dus bomen en gewassen, maar soms ook vee, zoals koeien, varkens en kippen.

‘Op het agroforestryterrein vind je afwisselend stroken met gewassen zoals aardappelen en wortels, die na de groeicyclus te oogsten zijn.’

Voedsel van de toekomst

Bij Flevofood stap je in de tijdmachine: hoe ziet het voedsel van de toekomst eruit? Je leert alles over de duurzame voedselketen, van zaadje tot bord. Een robot als boer? Dat kan! Pixelfarming is een natuurinclusieve manier van telen waarbij het land wordt verdeeld in ‘pixels’ met verschillende gewassen. Je kunt de robot ook bewonderen op de Expo en zien hoe hij de gewassen verzorgt tot ze klaar zijn om geoogst te worden.

Sharon de Miranda Beeld Sharon de Miranda door Maarten Feenstra
Beeld Sharon de Miranda door Maarten Feenstra

Food Forum

Sharon de Miranda is chef-kok van Food Forum, het paviljoen van de provincie Flevoland op Floriade Expo 2022. Bezoekers kunnen bij haar terecht voor een kennismaking met het ‘menu van de toekomst’, dat duurzame, lokale en seizoensgebonden producten promoot. Sharon wil mensen met haar signature dishes laten zien (én proeven) wat er allemaal mogelijk is op het gebied van duurzaam en circulair koken. Dus met zo min mogelijk verspilling. “Want waarom nog dure en niet-duurzame producten kopen als je weet dat lokale, seizoensgebonden ingrediënten net zo smakelijk zijn?”

Floriade Beeld

ROOTS Restaurant Shelter

Op elk moment van de dag kun je bij ROOTS Restaurant Self-service Shelter terecht voor verse duurzame gerechten en dranken. Denk aan: koffie, thee, pastries, verse limonades, salades, sandwiches, tosti’s, quiches, soepen, hamburgers, een wisselende daghap en een borrelassortiment. Zoek een plekje uit om te genieten van jouw verse maaltijd of neem je bestelling mee. Wat je ook kiest, vergeet niet om een van de speciale receptkaartjes mee te nemen. Zo kun je thuis nagenieten van je bezoek!

Floriade

Het Floriade-park is een feest van groen en duurzame technologie, waar je nieuwe innovaties voor groen, voedsel, energie en gezondheid ontdekt. Er valt van alles te zien, ruiken én proeven op de Expo. Dus heb je zin in een kopje koffie met iets lekkers, een tussendoortje, een lunch of een diner? Bij Floriade is het aanbod eten en drinken enorm. Natuurlijk mét aandacht voor gezondheid en duurzaamheid, passend bij de gezonde, groene en leefbare steden die centraal staan op de Expo. Goed voor jou én de omgeving, dus. Tot en met 9 oktober kun je Floriade Expo 2022 nog bezoeken in Almere. Kom je proeven? Voor meer informatie en tickets ga je naar: floriade.com.

null Beeld
Commerciële redactieFloriade Quinoa-salade

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden