Recept: zalmrollade met geitenkaas, venkel, oregano en olijven Beeld Maarten van der Wal
Beeld Maarten van der Wal

Lekker voor de kerst: feestelijke zalmrollade met geitenkaas, venkel, oregano en olijven

Zin om deze kerst een feestelijk hoofdgerecht op tafel te zetten? Probeer dan eens deze zalmrollade met geitenkaas, venkel, oregano en olijven. Een voordeel: je hebt ‘m zó op tafel staan.

Dit recept is voor 4 tot 6 personen.

Dit heb je nodig:

Recept: zalmrollade met geitenkaas, venkel, oregano en olijven | Margriet Beeld Maarten van der Wal
Beeld Maarten van der Wal
  • 4 venkelknollen
  • 50 g olijven, in ringetjes + extra voor erbij
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 100 g zachte geitenkaas + extra voor de saus
  • 1 bosje oregano
  • versgemalen peper, zout
  • dik stuk zalmfilet met huid van ± 700 g
  • 2 el milde olijfolie • 2 el extra vergine olijfolie
  • sap van ½ biologische citroen
  • 1 biologische citroen, in plakjes
  • 125 ml zure room
  • rasp van ¼ biologische citroen

extra nodig: keukentouw

Zo maak je de zalmrollade:

Bereidingstijd: ± 45 min. + ± 25 min. oventijd

Voorbereiden

  1. verwijder eventueel harde buitenste bladeren van de venkel en snijd twee van de knollen in kwarten. Kook ze in een laagje licht gezouten water afgedekt in 20 min. gaar.
  2. Giet af, laat afkoelen, knijp het vocht eruit en snijd klein.
  3. Meng met de olijven, de knoflook, de geitenkaas en de blaadjes van 2 takjes oregano. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Leg de zalmfilet met de huid naar beneden neer. Start in het midden van de filet en snijd het dikke deel van de zalmfilet horizontaal in, maar niet helemaal door.
  5. Klap de filet als een boek open. Houd een rand van ± 2 cm vrij en verdeel het venkel-kaasmengsel over de zalm. Rol de filet op tot een rollade, bind op met keukentouw en leg de zalmrollade met de naad naar beneden in een ovenschaal met bak-papier.
  6. Besprenkel met de milde olijfolie en bestrooi met versgemalen peper.
  7. Zet afgedekt in de koelkast.
  8. Schaaf de andere twee venkelknollen zeer dun en schep om met de extra vergine olie, het citroensap en de plakjes citroen. Zet afgedekt koel weg.
  9. Snijd de blaadjes van nog 2 takjes oregano fijn en roer door de zure room. Breng op smaak met peper, zout en citroenrasp en zet in de koelkast.

Bereiden/serveren

  1. verwarm de oven voor op 220 ºC. Laat intussen de zalm, de saus en de venkelsalade op temperatuur komen.
  2. Bak de zalmrollade in 20-25 min. net gaar vanbinnen.
  3. Bestrooi de saus met wat oreganoblaadjes.
  4. Leg de zalmrollade op een schaal en verdeel de venkelsalade eromheen.
  5. Geef de saus erbij. Lekker met de gnocchi of met wilde én witte of rode rijst.

Lees ook:
Recept: Heldere saffraanbouillon met limoen, garnalen en zeekraal

Beeld | Dosia Brewer
Fotografie | Maarten van der Wal

Lisa MancheMaarten van der Wal
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden