Margriet logo
null Beeld

Lekker op brood: zelfgemaakte groentespreads!

Wil je een keer wat anders op brood? Verse groentespreads zijn niet alleen lekker en voedzaam, je hebt ze ook in een handomdraai gemaakt!

Zelfs je (klein)kinderen zullen hun vingers aflikken bij deze drie frisse spreads. Je maakt ze met standyoghurt, een heel dikke yoghurt.

Wortelspread

Benodigdheden (voor 5 boterhammen):

1 winterwortel

50 gram (1/2 dl) halfvolle biogarde standyoghurt (beker)

1 tl mosterd

Zo maak je het:

Schrap de winterwortels en rasp ze fijn. Meng de geraspte wortel door de yoghurt. Breng op smaak met wat mosterd.

Doperwtjesspread

Benodigdheden (voor 5 boterhammen):

100 gram diepvriesdoperwtjes

50 gram (1/2 dl) halfvolle biogarde standyoghurt (beker)

1 bosuitje

Zo maak je het:

Kook de erwten in een bodempje water in 2 minuten gaar. Laat ze in een zeef uitlekken en afkoelen. Maak de bosuitjes schoon en hak ze samen met de erwtjes fijn met een staafmixer of in de keukenmachine. Meng de groentes door de yoghurt en breng het eventueel op smaak met wat peper en zout.

Paprikaspread

Benodigdheden (voor 5 boterhammen):

1 rode paprika

1/2 stengel bleekselderij

1 bosuitje

paprikapoeder (zoet of scherp, naar smaak)

50 gram (1/2 dl) halfvolle biogarde standyoghurt (beker)

Zo maak je het:

Maak de groentes schoon en hak ze samen fijn met een staafmixer of in de keukenmachine. Meng ze door de yoghurt en breng op smaak met de paprikapoeder en eventueel nog wat zout en peper.

Te veel gemaakt? Je kunt de groentespread nog twee dagen afgedekt in de koelkast bewaren.

Bron | Voedingscentrum

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden