Lekker op brood: zelfgemaakte groentespreads!
Wil je een keer wat anders op brood? Verse groentespreads zijn niet alleen lekker en voedzaam, je hebt ze ook in een handomdraai gemaakt!
Zelfs je (klein)kinderen zullen hun vingers aflikken bij deze drie frisse spreads. Je maakt ze met standyoghurt, een heel dikke yoghurt.
Wortelspread
Benodigdheden (voor 5 boterhammen):
1 winterwortel
50 gram (1/2 dl) halfvolle biogarde standyoghurt (beker)
1 tl mosterd
Zo maak je het:
Schrap de winterwortels en rasp ze fijn. Meng de geraspte wortel door de yoghurt. Breng op smaak met wat mosterd.
Doperwtjesspread
Benodigdheden (voor 5 boterhammen):
100 gram diepvriesdoperwtjes
50 gram (1/2 dl) halfvolle biogarde standyoghurt (beker)
1 bosuitje
Zo maak je het:
Kook de erwten in een bodempje water in 2 minuten gaar. Laat ze in een zeef uitlekken en afkoelen. Maak de bosuitjes schoon en hak ze samen met de erwtjes fijn met een staafmixer of in de keukenmachine. Meng de groentes door de yoghurt en breng het eventueel op smaak met wat peper en zout.
Paprikaspread
Benodigdheden (voor 5 boterhammen):
1 rode paprika
1/2 stengel bleekselderij
1 bosuitje
paprikapoeder (zoet of scherp, naar smaak)
50 gram (1/2 dl) halfvolle biogarde standyoghurt (beker)
Zo maak je het:
Maak de groentes schoon en hak ze samen fijn met een staafmixer of in de keukenmachine. Meng ze door de yoghurt en breng op smaak met de paprikapoeder en eventueel nog wat zout en peper.
Te veel gemaakt? Je kunt de groentespread nog twee dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
Bron | Voedingscentrum