null Beeld

Lekker met kerst

Kerst is in aantocht en we kopen massaal de heerlijkste dingetjes in. Want zoals een pepernoot hoort bij Sinterklaas, hoort een kerstkrans bij kerst.

We noemen lekkere dingen die perfect bij kerst passen.

Chocolademelk

Een grote mok warme chocolademelk met een enorme toef slagroom hoort bij kerst. Versier je warme lekkernij met gecrushte kerstzuurstokjes. De rood/witte stokjes maken jouw chocolademelk helemaal af.

Kerstkransjes

Of je nu kiest voor amandelkerstkransjes, musketkransjes of de schuim-variant: kerstkransjes horen bij kerst. Zet ze in een gezellig bakje op tafel of hang ze - heel traditioneel - in de boom.

Kerststol

Een Kerststol is een heerlijke, feestelijke delicatesse. Bij het ontbijt, brunch of als hapje tussendoor bij de koffie of thee. In een Kerststol hoort ook Amandelspijs.

Christmas pudding (Kerstpudding)

Christmas pudding wordt volgens de traditie geserveerd op eerste kerstdag. Het vindt zijn oorsprong in het Engeland van middeleeuwen. In Engeland staat het ook wel bekend als plumpudding. We hebben een heerlijk recept voor je.

Ingrediënten

110gr krenten

110gr grote rozijnen zonder pit

50 gr sultanes

50 gr gemengde schillen (mixed peel)

50 gr gedroogde abrikozen (klein gesneden)

50 gr gedrogdepruimen (klein gesneden)

50 gr glacé kersen

100 gr geschaafde amandelen

50 gr amandelen in grove stukjes gesneden

100 gr sukade klein gesneden

sap van 1 citroen plus geraspte schil

150 gm zelf rijzende bloem

100gm geraspte biscuit

100 gm bruine bastaard suiker

1 eetlepel zwarte siroop

2 eieren

120 gm nier vet heel klein geraspt ( evt gesmolten boter)

1 theelepel; zout ,nootmuskaat, kaneel

2 theelepels koek kruiden.

1 kopje Jamaica rum (bruin)

evt 1 kopje melk als deeg te droog is.

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten. Beboter een Christmas pudding schaal (of vergelijkbaar). Doe het deeg in een schaal, bedek dit met bak papier. Span een stuk katoen over de schaal, zet dit vast met een elastiek of touwtje. Warm het au bain marie in minimaal zeven uur op. Let op: Water regelmatig bijvullen, want het verdampt vrij snel

Serveren

Doe de pudding op een schaal, overgiet het met rum en steek het aan. Serveer er warme vanille vla, geklopte slagroom of ijs erbij.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden