Lekker makkelijk: met kerst zet je deze kliekjes op tafel
Met cadeautjes voor de hele familie en al het lekkers dat in huis moet worden gehaald, valt de decembermaand altijd duurder uit dan je had verwacht (of gehoopt). Daarom is het helemaal geen slecht idee om tijdens de feestdagen een aantal heerlijke gerechten op tafel te zetten die je maakt met producten die je al in huis hebt. En ook na sinterklaas kun je trouwens leuke dingen doen met de restjes.
Aardappelen, wat groenten, uien, knoflook en kruiden: iedereen heeft wel een aantal producten standaard in de koelkast of voorraadkast liggen of staan. Hier kun je toch heel lekkere en verrassende gerechten mee op tafel zetten. Hieronder geven we een aantal voorbeelden.
Aardappelgratin
Met aardappelen, geraspte kaas, room, knoflook en ui maak je in een handomdraai een heerlijke aardappelgratin. Snijd de aardappelen, ui en knoflook in dunne plakjes en leg ze in laagjes in een ovenschaal. Roer wat geraspte kaas door de room en schenk dit over de aardappelen tot ze bedekt zijn. Zet het geheel 45 minuten in een oven van 180 °C en je hebt een lekker en feestelijk bijgerecht.
Quiche van oud brood
Oud brood hoef je niet weg te gooien, zo kun je er bijvoorbeeld croutons van maken die een salade net dat beetje extra geven. Ook kun je er een lekkere groentequiche van bakken. Hoe? Verwarm de oven voor op 200°C. Bedek de bodem en zijkanten van een springvorm met oud brood, leg hierop een mix van groenten die je over hebt of toch al had gekocht. Klop twee eieren los met wat melk en schenk dit over de quiche. Wat geraspte kaas eroverheen, een halfuurtje in de voorverwarmde oven en smullen maar!
Rijpe bananen in huis?
Omdat je tijdens de feestdagen misschien vaker naar de kruidnootjes of chocoladekransjes hebt gegrepen dan naar je fruitvoorraad, kan het zijn dat je bananen overrijp zijn geworden. Weggooien is niet nodig, maak er gewoon gezond en overheerlijk ijs van. Haal de schil van drie bananen en snijd ze in plakken. Doe de plakken in een diepvrieszakje en leg ze zo'n vijf uur in de vriezer. Daarna kun je de bevroren stukken banaan in een keukenmachine doen en er bijvoorbeeld aardbeien aan toevoegen totdat het geheel de dikte van softijs heeft. Nu heb je een heerlijk zoet toetje zónder toegevoegde suikers, ideaal als afsluiter van een kerstdiner.
Chocolademelk van chocoladeletters
Ook na een uitgebreide pakjesavond kan er nog allerlei lekkers over zijn. Heb je na sinterklaas nog een hoop chocoladeletters? Je kunt ze natuurlijk in stukken breken en op tafel zetten bij de koffie, maar je kunt er ook chocolademelk van maken. Het enige wat je naast de chocolade nodig hebt, is een beetje melk.
Doe een kopje melk in een pan en warm het op, maar brengt het niet aan de kook. Voeg er naar smaak wat stukken chocoladeletter aan toe. Even goed roeren en genieten maar! Voor wat extra pit kun je nog een kaneelstokje of wat chilipeper aan je chocolademelk toevoegen.
Kliekjes bewaren
Een restje gekookte rijst of aardappelen is een veelvoorkomend kliekje. Wil je dat de volgende dag weer in een gerecht verwerken, dan is het belangrijk dat je het op de juiste manier bewaart. Laat de rijst of aardappelen goed afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Is je restje nog lauw, dan loop je het risico dat het de temperatuur in de koelkast te hoog laat oplopen en andere producten hierdoor sneller bederven.
Meer lekkere recepten om te maken van kliekjes? Kijk op de receptenwebsite van het Voedingscentrum.
Beeld | iStock
Ook leuk om te lezen
- 6x ideeën voor kerstbomen die niets met een boom te maken hebben
- Trek in iets zoets? Drie simpele recepten voor gezonde snacks
- Gezond en glutenvrij: Gwyneth Paltrows recept voor rijstnoedels
- Koken voor een ander: zo pak je het aan
Bekijk ook
Dankzij dit simpele trucje wordt kaas raspen een stuk gemakkelijker.
Leuke artikelen van Margriet.nl ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.