MT50 lekker eten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Lekker eten

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

MT50 lekker eten Beeld

Recept: Zoute karamel met pinda’s

Voor 1 potje

  • 225 g roomboter
  • 300 g lichtbruine basterdsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 2 tl zoutvlokken
  • 1 el pindakaas
  • 25 gebrande pinda’s, zonder vlies

Smelt de boter in een ruime steelpan. Voeg als de boter is gesmolten de suiker toe. Blijf roeren totdat de suiker volledig is opgenomen. Voeg de slagroom toe en blijf roeren totdat een egale massa ontstaat. Breng tegen de kook aan (de karamel gaat nu bubbelen) en laat 5 min.zachtjes koken. Haal de pan van het vuur, roer het zout, de pindakaas en de pinda’s door de karamel en giet over in een brandschone weckpot. Tijdens het afkoelen zal de karamel dikker worden. Lekker op een plak cake, over toetjes, door de muesli en verwerkt in baksels.

MT50 horizontale lijn bruin Beeld
MT50 lekker eten Beeld
  1. Cees weet het
    Met maar drie ingrediënten maak je zelf marsepein. Meesterpatissier Cees Holtkamp doet het je voor op foodTube.nl en legt uit waarom je nooit marsepein moet vertrouwen die spierwit is.
  2. Bladgoud
    Maple leaves, oftewel esdoornbladeren, stonden model voor deze mooie herfstservetten.
    € 1,50/2 stuks, primark.com
MT50 horizontale lijn bruin Beeld
MT50 lekker eten Beeld

Vragen aan Meike Krüger

Toen Meike haar Instagram-account @mokumeet begon, gingen tot haar verbazing haar favoriete kookboeken­auteurs en chef-koks haar volgen. Ze moedigden haar aan om recepten uit te schrijven.
Dat resulteerde in Een tafel vol, € 35 (Overamstel uitgevers), @mokumeet

Waarom dit boek?

“Mijn gasten vragen zich altijd verbijsterd af hoe het me lukt om in dertig minuten een hele tafel vol eten te zetten en nog steeds ontspannen te ogen. Mijn vriend noemt het ‘toveren’. Geloof me gerust dat dit niets met toveren te maken heeft, maar alles met een goede voorbereiding.”

Hoe ziet zo’n volle tafel eruit?

“Dat zijn acht tot tien gerechten, brood of rijst en een dessert uit één land. Koude gerechten wissel ik af met warme, zodat niet alles à la minute warm opgediend hoeft te worden.”

Wat kook je straks zelf voor een tafel vol met kerst?

“Het Franse of Russische diner! Dat laatste kan ook koud worden opgediend: ideaal als je de hele avond wilt door­eten én cadeautjes uitpakken. Op tweede kerst­dag zijn veel mensen de garnalencocktail en ossenstaartsoepen wel beu en hebben ze behoefte aan pit, zuur en een zekere frisheid. Voilà, het Thaise diner.”

MT50 horizontale lijn bruin Beeld
MT50 lekker eten Beeld

Duizend-en-een smaken

In Tahin gaat Esther Erwteman op zoek naar de eindeloze mogelijkheden van hét basisingrediënt van de Midden-Oosterse keuken. De lichtnotige, zijdezachte sesampasta verwerkt ze in sauzen, soepen, salades, cakes, koekjes en zelfs cocktails. Uit dit boek blíjf je koken.
€ 33,99 (Fontaine).

MT50 horizontale lijn bruin Beeld
MT50 lekker eten Beeld
  1. Heerlijk avondje
    Op sinterklaasavond kiezen we voor gezellig, feestelijk én makkelijk. Traditiegetrouw betekent dat voor veel feestvierders een van de gerechten uit deze oer-Hollandse top drie: 1. gourmet (al dan niet vegetarisch), 2. boerenkoolstamppot met spekjes en rookworst en 3. kaasfondue. Een klassieke kaasfondue maak je van geraspte emmentaler en gruyère, witte wijn en een scheut kirsch. Vind je dat iets te zwaar met het oog op de banketstaven? Probeer dan een plantaardige variant.
    De vegan kaasfondue van Willicroft, Max&Bien en BioToday zijn o.a. te koop bij Jumbo, AH, veggiegarden.nl en veggiedeli.nl
  2. Gloeidrankje
    Deze hartverwarmende cocktail met limoen, duindoorn, anijs en rum is een kruising tussen vruchtenthee en punch. Je gaat er heerlijk van gloeien en hij is ook nog eens een boost voor je weerstand. Verwarm in een pannetje 500 ml hete kruidenthee, 250 ml witte rum, 250 ml gemberlimonade of ananassap, 1 el duindoornsiroop, 4 el honing, 2 anijsblokjes, 4 steranijs en 1 el chiazaadjes. Roer goed door, laat de smaken even op elkaar inwerken en schenk dan in glazen. Garneer met een klein takje rozemarijn en plakjes limoen en serveer.
Beanca de GoedeGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden