null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Lekker eten: van brandnetels tot oosterse vanille

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

null Beeld

RECEPT

Brandnetelsoep

  • 1 vergiet vol jonge brandneteltoppen
  • 1 ui
  • 1 knoflookteentje
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 grote of 2 kleine aardappels
  • 1 l groentebouillon
  • Snufje nootmuskaat en/of tijm
  • Peper en zout
  • 100 ml haverkookroom
  • Paar eetbare bloemetjes

Snijd of knip de brandneteltoppen in stukjes. Pel en snipper de ui. Pel het knoflookteentje en snijd dit fijn. Verhit in een pan de olijfolie op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook totdat ze glazig zijn. Schil intussen de aardappel(s), snijd deze in stukjes en voeg toe aan de pan. Giet de groentebouillon erbij, voeg de brandnetelstukjes toe en breng het geheel aan de kook. Voeg versgemalen nootmuskaat, tijm of wat gesnipperde daslooksteeltjes toe voor de smaak. Laat de soep 15 min. pruttelen totdat de aardappel gaar is. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout. Voeg vóór het serveren van de soep een beetje room toe en garneer met een paar eetbare bloemetjes.

null Beeld
null Beeld
  1. Een béétje vreemd...
    Maar wél lekker. De combinatie van zwarte bes en salmiak in deze ­choco-dropjes heeft een hoog dooreet-effect.
    Venco chocodrop € 2,99, verkrijgbaar in vijf verschillende smaken in de ­supermarkt
  2. Streepje voor
    Graffiti aubergines vallen op door hun slanke vorm en gestreepte schil. Doordat die schil dunner is dan bij gewone aubergines, kun je ze goed verwerken in salades; gegrild of gestoofd, in blokjes.
    Te koop in gewone en mini-uitvoering.
null Beeld
null Beeld

Nieuwe liefde

Na het lezen van Het Brandnetelboek kijk je met heel andere ogen naar dit ‘onkruid’. Met z’n verrassende recepten en vele toepassingen is dit een warm pleidooi om de brandnetel in je tuin te omarmen en er iets lekkers mee te maken.
Het brandnetelboek – Recepten voor huis, tuin en keuken, Natasja van der Meer
€ 24,99 (uitgeverij Terra).

null Beeld
null Beeld

VRAGEN AAN

Sophie Eggengoor

Sophie Eggengoor is developer Food for Health bij Ekomenu. Nederlands enige biologische maaltijdbox heeft een duurzame wereldprimeur: door op de kassabon de ‘ware kosten’ voor maaltijden te laten zien, worden klanten aangespoord om vaker te ­kiezen voor puur, plantaardig en biologisch.
Info: ekomenu.com en @ekomenu

Hoe kwamen jullie op het idee?

“We horen vaak dat mensen het moeilijk vinden om gezond en duurzaam te eten, maar zich ook zorgen maken over de misstanden bij boeren, klimaatverandering en problemen in de gezondheidszorg. Daarom willen wij lekker, gezond en duurzaam eten makkelijk en leuk maken. Door heel transparant bij elke maaltijd de impact op je vitaliteit, de CO₂-uitstoot en het waterverbruik te laten zien.”

Wat schiet je daarmee op?

“Duurzame keuzes zorgen er vaak voor dat je je meteen fitter voelt. Pure, onbewerkte en biologische voeding bevat namelijk veel goede voedingsstoffen en smaakt heel lekker.”

Wat zijn de lastige issues?

“We zien heel duidelijk dat bewerkt vlees veel meer impact heeft op het milieu dan bijvoorbeeld een paprika uit het Westland. Door mensen te ­inspireren om hun vleesmaaltijd af te wisselen met een lekker vega(n) gerecht vinden we toch een mooie balans.”

null Beeld
null Beeld
  1. Oosterse vanille
    Pandan geeft niet alleen een groene kleur aan gerechten, maar ook een subtiel zoete smaak die doet denken aan vanille, maar ook iets grassigs heeft. Niet vreemd, want pandan-extract wordt gemaakt door verse pandanbladeren (een soort grote, groene sprieten) te pureren met water of kokosmelk en de vloeistof te zeven. De bekendste gerechten met pandan zijn spekkoek en gifgroene sponscake. Deze gestoomde kokos-cupcakejes heten puty ayu.
    Vers pandanblad is verkrijgbaar bij de meeste toko’s. Daar koop je ook kant-en-klare pandanpasta.
  2. Neem jezelf bij de neus
    Air Up maakt water drinken aantrekkelijk met speciale waterflessen met geurpods. Daarmee houd je je brein voor de gek en geven je zintuigen door dat je water met een smaakje drinkt. Terwijl er alleen maar sprake is van een neuro­logische truc. Doordat je iets ruikt, lijkt het ook alsof je het proeft. De geurpods (gemaakt met honderd procent natuurlijke aroma’s) zijn verkrijgbaar in 25 verschillende smaken. De nieuwste zijn ­lychee-rose, cassis, orangeade en aardbei-citroengras.
    Losse pods vanaf € 5,95 per 3 stuks. Air Up-fles € 39,95 (incl. 2 of 3 pods). Kijk voor meer informatie op: nl.air-up.com
Beanca de GoedeGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden