Margriet logo
null Beeld Getty Images, Istockphoto, Thomas Abrahams.
Beeld Getty Images, Istockphoto, Thomas Abrahams.

PREMIUM

Leer grillen als een pro en geniet van het witte goud

De lekkerste culinaire tips en het leukste leuks voor in de keuken.

null Beeld

Recept

Geroosterde groene asperges

  • 350 g groene asperges
  • 3 el olijfolie
  • 60 g walnoten, gebroken
  • 5 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 chilipepers, fijngehakt
  • 2 el edelgistvlokken (biologische winkel)
  • peper en zout
  • sap en rasp van 1 citroen
  • chilipeper, in ringen (optioneel)

Breek de harde uiteinden van de asperges. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de asperges 2 min. aan beide kanten. Voeg 1 el olijfolie en een snufje zout toe en bak nog 8 min. of tot ze goudbruin zijn. Draai ze regelmatig om. Haal ze dan uit de pan en leg op een bord. Verhit de rest van de olijfolie in de pan. Voeg de walnoten, knoflook, chilipepers, edelgistvlokken en wat peper en zout toe. Bak alles al omscheppend nog 3 min. Verdeel het walnotenmengsel over de asperges en garneer het geheel met de citroenrasp en het -sap en eventueel chilipeper.

null Beeld
null Beeld

1. Flessenpost

Bij OnderNulPuntVijf koop je alcoholvrij en alcoholarm bier. De keus is enorm: van IPA en pils tot stout, fruitbier, witbier en glutenvrij bier. Moeilijk kiezen? Bestel een proefpakket met van alles en nog wat.
Info: ondernulpuntvijf.com

2. Lekkere Qrackers

Wil je minder koolhydraten eten? Dan zijn de biologische Low Carb Qrackers van Leev de ideale snack; gemaakt van lijnzaad, tarwe­gluten, pitten en zaden. Eén cracqer bevat maar 1,5 koolhydraat.
80 g, € 2,59 (te koop bij de supermarkt). Voor € 9,99 bestel je een Low Carb kennismakingsbox met cracqers, muesli en granola: leev.nu

null Beeld
null Beeld

Van roze risotto tot bananenwafels

De smaken en kleuren knallen van de pagina’s af in Jason Tjon Affo’s Vegan Party Food. Of er nu een brunch, verjaardag, borrel of diner voor twee in de agenda staat, dit is je boek om er een feestje van te maken.
Vegan Party Food door Jason Tjon Affo, € 22,99 (Becht).

null Beeld
null Beeld

1 Grillen als een pro

Door groenten te grillen krijgen ze extra veel smaak. Dat komt doordat de natuurlijke suikers in de groente door de hoge temperatuur karamelliseren. Daarbij moet je wel geduld hebben, want dat proces heeft tijd nodig. De meest gemaakte fout door koks-met-haast: de groente voorkoken. Niet doen! Gebruik rauwe groente, halveer ze eventueel (worteltjes, asperges) of snijd ze in dunne plakken (bloemkool, zoete aardappel), smeer in met olie en bestrooi groente waar veel vocht in zit (courgette, aubergine) vóór het grillen met zout. Laat intrekken, spoel af, dep droog en grillen maar!

2 Vrolijk voorjaar!

Een opgeruimde keuken waarin je toch alles lekker bij de hand hebt? Daar zorgt Rice wel voor met een nieuwe voorjaarscollectie die een hele serie fraaie opbergers bevat. Funky en functioneel noemen ze die zelf. Naast vrolijke voorraadpotten met gekleurde deksels en rieten manden (uni of met alle letters van het alfabet), vind je er ook handige siliconenknijpers om pakjes en zakjes dicht te houden en hartjeshaken om theedoeken en keukendoeken aan op te hangen. Onze favoriet: de multi-inzetbare metalen bloempotjes in pasteltinten, waar je al je keukengerei in kwijt kunt.
Info: ricebyrice.com/nl

null Beeld
null Beeld

Vragen aan

Eveline Wu

Op 24Kitchen laat Eveline elke werkdag zien hoe je in vijftien minuten de lekkerste Aziatische streetfood op tafel zet. Eveline kwam op haar vijftiende naar Nederland, opende in 1999 het eerste wokrestaurant in Nederland en is inmiddels eigenaar van acht hippe Aziatische restaurants.
Info: evelinewu.nl en @evelinewu_

Hoe omschrijf je jouw kookstijl, wat is typisch Eveline?

“Gasten noemen mij de Sushi Queen, mijn signature gerechten zijn altijd sushi. En dat eet ik zelf ook het liefst. Ik vind het heel leuk om nieuwe sushi te be-denken, bijvoorbeeld sushi 3.0; sushi rolls zonder rijst.”

Waar verras je ons mee?

“Met hoe makkelijk het is om de heerlijkste Aziatische streetfoodgerechten binnen vijftien minuten op tafel te zetten. ­Iedereen heeft een druk leven. Hoe fijn is het als je na je werk in no-time je favoriete Aziatische gerecht klaar hebt? Daarnaast krijg ik een keer per week hulp van een bekende gast.”

Wat is de magie van streetfood?

“Azië heeft zo’n rijke eetcultuur, je kunt er alle kanten mee op. Of je nu van zoet houdt of pittig, de keukens van Azië hebben een enorm breed smaakpalet. Streetfood vind ik magisch omdat mensen met weinig middelen echt op straat mooie en complexe gerechten be-denken en maken.”

Beanca de GoedeGetty Images, Istockphoto, Thomas Abrahams.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden