null Beeld

Kun je voorgesneden groenten die één dag over de datum zijn nog eten?

Heb je nog een bak bamigroenten in de koelkast liggen die net over de datum is? Als de groenten nog fris ruiken, kunnen ze gewoon in de wok, toch? Dit zegt het Voedingscentrum erover.

Weg ermee. Voorgesneden groenten in een plastic zakje of bakje, zoals bami- en nasigroenten, gesneden ijsbergsla en Italiaanse groentemixen, zijn na de 'te gebruiken tot’-datum (TGT) niet meer veilig te eten. Heb je de verpakking vóór die datum geopend? Dan kun je de gesneden groenten nog maximaal een dag bewaren.

Ziekmakende bacteriën zie je niet

Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden, weet het Voedingscentrum. Zorg daarom dat je de voorgesneden groenten direct na aankoop invriest of opmaakt voordat je die datum bereikt. In de vriezer kun je ze maximaal een jaar bewaren.

Bolstaand zakje geen probleem

Overigens kun je een bolstaand zakje met voorgesneden groenten dat nog niet voorbij de datum is, gerust eten. Bij sommige zakjes voorgesneden groenten is de lucht in de verpakking namelijk vervangen door een aangepast luchtmengsel om de inhoud langer vers te houden. Verpakkingen die in deze beschermende atmosfeer zijn verpakt staan soms een beetje bol. Dit is niet erg en komt door het ‘ademen’ van de producten, meldt het Voedingscentrum.

Staat het zakje wel héél erg bol? Dan is het product vaak over de houdbaarheidsdatum heen of het is te lang buiten de koelkast geweest. Dit is trouwens ook goed aan de groenten te zien; die verkleuren, worden slap en kunnen ook gaan geuren.

Bron | Voedingscentrum

Foto | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden