Margriet logo
null Beeld

Kun je een ei met een groene eierdooier wel, of beter niet eten?

Is het eigeel van je hardgekookte eitje een beetje groen uitgeslagen? Het ziet er misschien niet zo appetijtelijk uit, maar is het ook ongezond om een ei met een groene eierdooier te eten? 

Eieren worden groen als je ze te lang of op een te hoge temperatuur kookt. De verkleuring is een gevolg van een chemische reactie tussen de zwavel in het eiwit (dat tijdens het koken ontstaat) en het ijzer in de dooier. Meestal slaat alleen het randje van het eigeel groen of blauwgroenig uit, maar als eieren maar lang genoeg worden gekookt, kan de hele eierdooier groen kleuren. Ook roereieren kunnen groen worden. Dit gebeurt als je een gietijzeren pan gebruikt; dan reageert het ijzer in de pan op de zwavel in de eiwitten. Beide reacties zijn onschadelijk en je kunt zo'n groene eierdooier gewoon eten. Voor de smaak maakt het ook niets uit.

Niet te lang laten koken

Maar echt smakelijk ziet het er niet uit. En gasten schotel je liever ook geen amateuristisch gekookt eitje voor. De eenvoudigste oplossing is door eieren niet te lang te laten koken – gebruik desnoods een kookwekker – en direct na het koken af te spoelen met koud water ('laten schrikken'). De ideale kooktijd van een hardgekookt ei is tussen de 7 en 10 minuten – de kooktijd gaat in zodra je de eieren in het kokende water legt. Door de eieren te laten schrikken, voorkom je dat ze nagaren en zijn ze bovendien een stuk gemakkelijker te pellen. Je kunt natuurlijk ook voor een zachtgekookt eitje gaan (3 à 4 minuten kooktijd) of eieren pocheren, maar dat is een kwestie van smaak.

Bron | Voedingscentrum, dieetvandaag.nl, iStock (foto)

Lees ook

Eieren pocheren: simpel in de magnetron!

Wat is gezonder: een gekookt of een gebakken eitje?

Eieren bewaren: in de koelkast of toch maar niet?

Bekijk ook

Als je lekker gaat bakken, ontkom je er niet aan af en toe een ei te splitsen. Want soms heb je alleen het eigeel nodig, en soms alleen eiwit. Die twee van elkaar scheiden is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar niet met dit trucje!

Leuke artikelen van Margriet.nl automatisch in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden