Beschimmelde citroen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kun je de rest nog eten als één stuk groente of fruit beschimmeld is? Zo zit dat

Zul je net zien. Pak je het bakje met tomaten of druiven uit de koelkast, zie je dat er één beschimmelde tussen zit. Moet je dan het hele doosje weggooien of kun je de rest gewoon nog opeten?

Ontstaan schimmel

Er zijn verschillende redenen waarom maar één of twee stukjes groente of fruit in een bakje beschimmeld zijn, legt professor Barbara De Coninck van de KU Leuven uit. “De schimmel kan al gaan infecteren op het veld in de natuur,” vertelt de Coninck aan het Algemeen Dagblad. “Dat is dan de bloem die geïnfecteerd wordt. De schimmel blijft daarin aanwezig, maar gaat zich niet verder manifesteren. Pas als de aardbei rijp is, komt de schimmel door. In principe gebruiken we gewasbeschermingsmiddelen om de schimmel tegen te houden, maar het kan natuurlijk gebeuren dat er wel een schimmel doorkomt,”

Ook het plukken van groenten en fruit kan zorgen voor schimmels. “Soms kunnen er kleine wondjes, genaamd kneuzingen, ontstaan. Die zorgen voor een voedingsbodem voor de schimmel. Dat kan bijvoorbeeld ook gebeuren wanneer de aardbei niet voorzichtig genoeg in het doosje gelegd werd, omdat die schimmel gewoon in de lucht aanwezig is. De sporen daarvan kunnen dan landen op de kneuzing en voor je het weet is de vrucht beschimmeld.” Dat de beschimmelde stuks meestal onderin het bakje liggen komt doordat daar de vochtigste plek is waar een schimmel zich kan ontwikkelen. De vruchten kneuzen daar het snelst.

Opeten of weggooien

Wanneer er schimmel op een product zit, kun je dat in sommige gevallen weghalen of wegsnijden en de rest gewoon opeten, maar dat is niet altijd het geval. Bij schimmel in een bakje groente of fruit kun je de beschimmelde stukjes het beste gelijk uit de verpakking halen. Als je dit niet doet, zit de rest van je producten binnen de kortste keren ook onder de schimmel. Kijk ook gelijk even naar het fruit en de groenten die in de buurt van de schimmel lagen, om te zien of er geen sporen op zitten. De rest kun je na het wassen gewoon opeten. Was ze wel pas voordat je ze wilt eten, anders kan het water zorgen voor nieuwe schimmelvorming. Producten die je gerust kunt eten wanneer je de schimmel hebt verwijderd zijn:

 • Hard fruit of groenten zoals koolsoorten, appels, wortelen en paprika’s
 • Sinaasappels, wanneer je goed om de schimmel hebt heen gesneden
 • Harde kaas. De schimmel groeit vaak alleen aan de buitenkant, waar je goed omheen kunt snijden
 • Bij gedroogde worst of ham kun je de schimmel er gewoon vanaf borstelen of snijden en het vervolgens eten

In de prullenbak

Bij sommige producten kun je er vanuit gaan dat het gelijk de prullenbak in kan wanneer er schimmel op zit:

 • Droog, poreus eten zoals brood, gebak of koekjes hebben een structuur waardoor bacteriën en schimmels zich ontzettend snel kunnen verspreiden. Bij een klein stipje schimmel kan het gelijk de prullenbak in.
 • Kliekjes van vlees, aardappelen, rijst, ovenschotels of pasta
 • Pinda’s, peulvruchten en andere noten
 • Zachte groenten of fruit. Door de structuur kunnen schimmels zich makkelijk naar binnen werken, waardoor het niet meer eetbaar is.
 • Zuivelproducten. Yoghurt bestaat voor een groot deel uit (eetbare) schimmels, maar dat betekent niet dat ze niet kunnen bederven. Melk, kaas, room en yoghurt kun je gelijk weggooien wanneer je schimmel vindt op het product.
 • Ook schimmelkazen kunnen schimmels krijgen die je beter niet kunt eten. Kijk goed of de schimmel die erop zit hoort bij de kaas of dat het er heel anders uit ziet.
 • Jam, appelmoes, pesto of pindakaas kun je ook direct weggooien. De kans is namelijk groot dat er in het hele potje al een bacterievorming bezig is.

Bron | MAX Vandaag

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden