null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Koken zonder pakjes: doe jij vanavond mee?

Het is vanavond Nationale Antipakjesavond, uitgeroepen door culinair journalist en kookboekenschrijfster Karin Luiten. Zij vindt dat we zelf koken langzamerhand zijn verleerd, onder het mom van ‘geen tijd’. Daarom roept ze op vanavond te koken zónder gebruik te maken van pakjes. 

‘Pakjes bieden gemak, pakjes bieden zekerheid. Maar ook zout, suiker, smaakversterkers, conserveermiddelen en E-nummers. Willen we dat wel? En valt dat te rijmen met onze wens om gezonder te leven?’ Die vraagt stelt Luiten op haar website antipakjesavond.nl. Ze is auteur van onder andere de boeken Slim zónder pakjes & zakjes en de bestseller Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek.

“Wie weet er nog hoe je zelf soep maakt? Of suddervlees? Wie neemt er nog de tijd voor zelfgemaakte aardappelpuree of chocolademousse? Terwijl die toch geen van allen moeilijk zijn om te maken, maar wel veel lekkerder dan welke gekochte versie dan ook,” zegt de kookboekenschrijfster.

De hoogste tijd om het tij te keren, vindt Luiten. Vandaar de Nationale Antipakjesavond. “De avond waarop lekker eten voorop staat, helemaal zelfgemaakt. Het is heel gemakkelijk om mee te doen, want Antipakjesavond kun je gewoon thuis in je eigen keuken vieren,” aldus de culinair journalist.

Pompoen uit de oven

Geïnspireerd geraakt door Karins oproep? Haar website staat vol lekkere recepten waar geen pakjes of zakjes aan te pas komen. Probeer bijvoorbeeld haar basisrecept voor pompoen uit de oven eens uit.

Een handig begin voor menig gerecht met pompoen is om de groente eerst in stukken te roosteren. Niet alleen wordt hij zo gaar, er vindt ook meer smaakverdieping plaats dan wanneer je ’m in een pan met water laat koken.

Pompoen roosteren, zo doe je het.

  • Snijd de pompoen in stukken, met schil en al.
  • Verwijder zaden en draden.
  • Leg de stukken pompoen op de bakplaat. Leg er een bakpapiertje onder, dat scheelt straks een hoop boenwerk.
  • Voeg olijfolie, zout en wat smaakmakers toe. Daar kun je oeverloos mee variëren. Je kunt bijvoorbeeld gember, rozemarijn en chilivlokken gebruiken. Hussel de stukken pompoen goed om zodat de olie en smaakmakers gelijkmatig worden verdeeld.
  • Doe de bakplaat met stukken pompoen een halfuur in de oven op 200 °C. Check daarna even of de pompoen zacht is, de ene soort doet er wat langer over dan de andere en de hoeveelheid speelt ook een rol. Hoe meer pompoen tegelijk, hoe langer het duurt voordat het geheel is geroosterd.

Je hebt nu heerlijke groente die zo al prima smaakt. Maar je kunt de pompoenstukken ook verwerken in deze lekkere stamppot.

Wil je nog eens aan de slag met deze lekkere groente? Maak dan deze pompoensoep.

#zonderpakjesenzakjes

Benieuwd naar meer recepten zonder pakjes? Onder de hashtag #zonderpakjesenzakjes hebben diverse foodbloggers en thuiskoks gerechten en recepten zonder pakjes en zakjes gedeeld. Eerder hebben Karin en foodblogger Antoinette (van Italiaans koken met Antoinette) de hashtag #nopakjes in het leven geroepen. Neem ook een kijkje op De keuken van Colette, hier vind je allerlei recepten van Margriets culinair redacteur Colette Beyne.

Doe jij mee?

Doe jij vanavond mee met Nationale Antipakjesavond? Kook jij altijd al puur natuur? Of vind je juist dat koken met pakjes en zakjes gewoon moet kunnen? Laat het ons weten via Facebook!

Bron | antipakjesavond.nl

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Dít wil je niet missen

Achter de schermen: Nick & Simon op de kiek voor Margriet. In onderstaande vlog neemt Simon je mee en laat hij kort zien hoe het eraan toeging tijdens de shoot voor Margriet. Lichtelijk teleurgesteld vertelt hij dat hij vooraf dacht dat het om een kerst-shoot ging, maar toont hij daarna met een lach de kleding die hij draagt (vanaf 04.28 uur). Kijk mee!

De shoot en het interview met Nick & Simon vind je in Margriet 51. Koop dit nummer in de winkel of bestel deze Margriet via magazine.nl.

null Beeld

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden