Margriet logo
null Beeld Istock.
Beeld Istock.

PREMIUM

Koken, bakken & genieten

De leukste items, recepten en nieuwtjes uit Lekkereten-land.

null Beeld

RECEPT

Salade van asperges, aardbeien en meikaas

  • 250 g aardbeien
  • 350 g groene asperges
  • 200 g verse meikaas of witte kaas
  • 4 takjes basilicumvoor de dressing:
  • 3 el olijfolie
  • 1 el frambozenazijn
  • zout en versgemalen peper

Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer ze. Snijd het onderste, houtige stukje van de asperges en kook ze in ca. 3 min. beetgaar in ruim kokend water met zout. Giet af en spoel ze onder de koude kraan om verder garen te voorkomen. Snijd de kaas in blokjes. Snijd de asperges in stukjes. Meng alle ingrediënten voor de dressing. Verdeel de aardbeien, asperges en kaas over vier borden. Bedruppel met de dressing en garneer met basilicum.

null Beeld
null Beeld
  1. Klein, maar heel erg fijn
    De Illy Iperespresso is een strak ontworpen, supercompact espressoapparaat (25x30x10 cm), waarmee je in een handomdraai (met capsules) een goede espresso of kop koffie zet.
    Illy Iperespresso, verkrijgbaar in diverse kleuren, capsules in 9 verschillende smaken, € 89 (bijenkorf.nl).
  2. Rozengeur
    Hij mag op een croissantje, maar deze rozenblaadjesjam is nóg lekkerder op een plak cake of briochebrood of over een bol vanille-roomijs.
    € 4,95 (oilandvinegar.nl).
null Beeld
null Beeld

VRAGEN AAN

Karlijn Havinga

Na haar vegetarische koksopleiding wilde Karlijn Havinga van Sababa het liefst in een sterrenzaak gaan werken, maar gelukkig staken twee ondernemende vrienden en haar zusje daar een stokje voor. Ze haalden haar over om samen een zaak te beginnen met de lekkerste streetfood uit het Midden-Oosten. Inmiddels heeft Sababa drie vestigingen in Amsterdam.

Wat betekent Sababa?

“Dat is Hebreeuwse straattaal voor no worries. Wij staan voor onbezorgd genieten van lekkere, gezonde fastfood. Ik wil vege­tarisch en veganistisch eten toegankelijker maken, maar besef dat je dan niet alleen met kikkererwten kunt aankomen. Gebakken halloumi en een piccalilly-mayo maken het nét iets spannender. En we serveren ook vlees, want we willen juist de vleeseters verleiden om ook eens voor vegetarisch te kiezen.”

Wat moeten we beslist proeven?

“Sabich! Ons nieuwe broodje falafel, maar dan met gefrituurde aubergine. Wij serveren die in een zuurdesempita met een eitje en vier sauzen die samen een unieke smaak geven. Zhug (koriander, groene peper, kardemom en limoen), amba (zure mango, fenegriek), tahini en hummus.”

Wat is je droom?

“Dat Sababa een inspirerende plek is waar je ziet hoe makkelijk en lekker het is om voor vegetarisch of veganistisch te gaan.”

null Beeld
null Beeld

Feest op tafel

Sara Shawkat is de nieuwe ster aan het culinaire ­firmament. In haar eerste kookboek laat ze je de Irakese keuken proeven. Met haar recepten, verhalen en ingrediënten droom je even weg naar Bagdad.
NOOMI, de keuken van Irak door Sara Shawkat € 32 (Fontaine uitgevers).

null Beeld
null Beeld
  1. Romige pudding
    Chiapudding is een hypergezond ontbijtje. De zaadjes bevatten niet alleen veel vitamines en mineralen, maar zitten ook bomvol voedingsvezels (zo’n 35 g per 100 g zaad). Bovendien zorgen ze voor een instant verzadigd gevoel. Voor chiapudding heb je maar een klein beetje nodig: 3 el zaad op 250 ml vocht. De truc om je pudding lekker romig te krijgen: een mengsel van amandelmelk en wat vettere kokosmelk gebruiken, minstens 2 uur laten staan en een paar keer goed omroeren. Je kunt de chiapudding op smaak brengen met ½ tl vanille-extract, ahornsiroop of kokosbloesemsuiker.
  2. Lekker rollen
    Tijdens het hemelvaartweekend, dit jaar van 25-29 mei, vindt traditiegetrouw het Weekend van de rollende keukens plaats op het Westergasterrein in Amsterdam. De moeder aller foodfestivals viert z’n veertiende editie en is nog altijd een van de grootste én leukste. Mobiele keukenkarren uit Nederland en daarbuiten veranderen het terrein in één groot openluchtrestaurant waar je heerlijk kunt rondslenteren en proeven van meer dan honderd keukens die kleine gerechtjes, cocktails, speciaalbieren en wijnen serveren. De toegang is gratis, er is livemuziek en de keukens en bars zijn elke dag geopend van 13.00 tot 23.00 uur.
Beanca de GoedeIstock.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden