MT24 Lekker eten Beeld Symen Hoogesteger (portret), iStock, Getty Images.
Beeld Symen Hoogesteger (portret), iStock, Getty Images.

PREMIUM

Koken, bakken & genieten

De leukste items, recepten en nieuwtjes voor iedereen die van lekker eten houdt.

MT24 Lekker eten Beeld

RECEPT:

Polentafrieten met rozemarijn

  • 500 ml groentebouillon
  • 100 g polenta
  • 25 g geraspte Parmezaan
  • klontje roomboter
  • naaldjes van 1 takje rozemarijn
  • versgemalen peper en zout
  • olijfolie om in te vetten

Breng de bouillon aan de kook er roer de polenta erdoor. Laat ca. 15 min. zachtjes koken en blijf roeren. Haal de polenta van het vuur als hij de dikte van pap heeft. Roer de Parmezaan, boter, rozemarijn, peper en zout erdoor, stort de pap in een ovenschaal en strijk glad tot een dikte van 1 cm. Laat afkoelen en zet minstens 1 uur in de koelkast om op te stijven. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snijd de polenta in frieten van 1 cm dik. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk ze met olijfolie en bak ze in ca. 45 min. krokant. Keer ze halverwege voorzichtig om zodat ze gelijkmatig bakken. Lekker met truffelmayo, citroenmayo of tzatziki.

MT24 horizontale lijn geel Beeld
MT24 Lekker eten Beeld
  1. Paddo’s in pastel
    Oesterzwammen zijn perfecte vleesvervangers. Ze hebben een vlezige structuur en ogen ook fraai; zeker als je roze of gele weet te scoren. Die kun je nu ook makkelijk zelf kweken, met kant-en-klare groeibaaltjes of sporen. Oesterzwam starterset, geel of roze, € 10 (fryslanfungies.nl).
  2. Lekker lokaal
    Gulpener heeft een nieuw Lokale Helden-biertje: hun Oertarwe Blond wordt gemaakt met biologische emmertarwe en smaakt licht fruitig en zijdezacht. Perfect voor in de zomerzon. € 1,59 per flesje (gulpener.nl).
MT24 horizontale lijn geel Beeld
MT24 Lekker eten Beeld

VRAGEN AAN

De Zeeuwse zusjes Melanie (l) en Kim weten als geen ander waar je in Zeeland moet zijn voor de mooiste, leukste en nieuwste adresjes. Ze schrijven daarover op groosopzeeland.nl en stelden de nieuwe time to momo-reisgids voor Zeeland samen.
Time to momo Zeeland, € 19,99 (mo’media). Info: groosopzeeland.nl en @groosopzeeland

Waarom dit boek?

“Zeeland barst van de parels en verdient een complete reisgids. Dat is ook heel erg time to momo: van de gebaande paden af of nét even om de hoek kijken. Op zoek naar verrassingen waar je gelukkig van wordt.”

Waarmee verrassen jullie ons?

“In Zeeuws-Vlaanderen zit een van de tofste plekken ooit verstopt. Jesse en Eelke toverden een boerderij om tot restaurant met bed and breakfast: De 6 Linden. Ze experimenteren met smaken zoals duindoorn en zuring. Puur genieten!”

Jullie persoonlijke favoriet?

“Moeten we écht kiezen? Dan wordt het Roekoekoe. Dit is een van de restaurants waarvoor we zo naar Zierikzee zouden verhuizen. Je proeft er alle smaken van de wereld. Sander en Eline maken de lekkerste zoete gerechten en wat ze met de Kamado-barbecue doen is magisch. Onze favoriet is okonomiyaki, Japanse pannenkoekjes gecombineerd met Zeeuwse zeekraal.”

MT24 horizontale lijn geel Beeld
MT24 Lekker eten Beeld

Zonder recept

De receptloze maaltijden die Maarten zijn gezin dagelijks voorschotelt groeiden uit tot kookboek Kook!, dat ook een pleidooi is om op een relaxte manier te genieten van koken en eten.
Kook! Rust in je hoofd, reuring aan tafel van Maarten van den Biggelaar € 25 (Podium).

MT24 horizontale lijn geel Beeld
MT24 Lekker eten Beeld
  1. Boontjes doppen
    Tuinbonen zijn volop vers verkrijgbaar. Het is een werkje, maar als je eenmaal weet hoe lekker ze kraakvers uit de peul smaken, dop je fluitend je eigen boontjes. Voor één portie gedopte tuin­bonen heb je ongeveer 750 g peulen nodig. Afhankelijk van de grootte blancheer je gedopte boontjes circa 5 min. in ruim kokend water met zout. Proef een boontje en als dat een lekkere bite heeft, giet je alles af en spoel je ze met koud water. Serveer met een klontje boter of lekkere olijfolie en verse kruiden, zoals bonenkruid of munt.
  2. Huisgemaakte fluweelzachte curd
    Of je nu graag bakt of meer van de toetjes bent: een pot lemon curd komt altijd van pas. Het is lekker op een taartje, door de muffins, in de trifle en over een bol ijs. Zelf maken is een fluitje van een cent. Verwarm au bain-marie het sap en de geraspte schil van 2 onbespoten citroenen met 200 g kristalsuiker, 2 geklutste eieren en 200 g roomboter in blokjes. Roer tot het geheel gaat binden. Voor een fluweelzachte lemon curd voeg je de boter in etappes toe. Begin met 100 g en voeg de tweede portie toe als je de curd van het vuur haalt. In de koelkast blijft de afgekoelde curd zo’n twee weken goed, in een afgesloten potje.
Beanca de GoedeSymen Hoogesteger (portret), iStock, Getty Images.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden