Margriet logo

Knoflook snijden, persen of raspen? Dit is het verschil in smaak

De keuze om knoflook te snijden, persen of raspen, lijkt een onbelangrijke. Maar de beste chefkoks weten dat het een groot verschil maakt voor de smaak van je gerecht. Margriet legt uit.

Of je kiest voor een mesje of knoflookpers, heeft grote invloed op de uitkomst van je gerecht.

Wanneer kun je knoflook snijden, persen of raspen?

In veel keukens is de knoflookpers een everyday gebruiksvoorwerp. Knoflook geeft snel smaak aan een gerecht, en die pers maakt het wel heel makkelijk om voor verse knoflook te kiezen in plaats van knoflookpoeder uit een potje. Maar wat is nou eigenlijk de beste optie: snijden, persen of raspen? Dat is per gerecht verschillend, maar dat het een groot verschil maakt in smaak is duidelijk.

Lees ook
Met dit trucje kun je veel sneller knoflook pellen

Knoflook persen of raspen

Het persen of raspen van knoflook geeft een scherpe smaak aan een gerecht: perfect voor een maaltijd waarin knoflook de boventoon moet voeren, zoals een pasta aglio e olio of een zelfgemaakt knoflookbrood. Dat juist kleine, geperst stukjes voor een scherpere smaak zorgen komt doordat de cellen tijdens het persen kapot gemaakt worden. Die kapotte cellen zorgen als reactie voor die scherpe smaak. Wil je toch teentjes persen, maar een beetje van de scherpte afhalen? Kleine stukjes knoflook bakken in een laag olie geeft juist weer een zoetere smaak aan de knoflook. Al is het dan opletten geblazen: hoe kleiner de stukjes, hoe sneller ze verbranden en niet meer te gebruiken zijn.

Lees ook
Rauwe knoflook eten: hoe (on)gezond is dat?

Knoflook snijden

Veel chefs laten de knoflookpers meestal links liggen, maar kiezen ervoor hun knoflook te snijden. Deze optie geeft namelijk een milde knoflooksmaak aan een gerecht, in plaats van de scherpe smaak die persen of raspen veroorzaakt. En dat is natuurlijk zeer gewenst in een gerecht waarbij knoflook niet de belangrijkste smaak is. Bovendien heeft het snijden en daarna pletten van een teentje knoflook verschillende gezondheidsvoordelen. Bij deze handeling komt namelijk het enzym alliinase vrij -een enzym dat gezonde vezels bevat die je darmflora gezond houden. De hoeveelheid antioxidanten in het enzym zorgen ook nog eens voor een hoger immuunsysteem. Win-win dus, als je volgens een recept knoflook moet snijden.

Leonie Collombon

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden