null Beeld

Jouw favoriete brood krijgt binnenkort mogelijk een andere naam

Ben jij bijvoorbeeld dol op speltbrood? Dan kan het zomaar zijn dat je vanaf 1 juli even twee keer moet kijken. Er komt namelijk een nieuwe wet, zodat namen van brood precies vertellen waar het van gemaakt is. Hierdoor krijgt jouw favoriete brood mogelijk een andere naam. 

Het wordt ons in de supermarkt en bij de bakker een stukje makkelijker gemaakt. We leggen je uit hoe het werkt.

Maar vijf procent spelt

Op dit moment is de regel wanneer je bijvoorbeeld een speltbrood koopt, dat het brood deze naam al mag krijgen wanneer er slechts vijf procent spelt in verwerkt zit. Dat is natuurlijk een beetje misleidend. Om transparanter te maken wat je precies koopt en eet, worden per 1 juli de regels aangescherpt. Dan is het warenwetbesluit 'Meel en Brood' van kracht. Dat houdt in dat broden met maar één graansoort als hoofdingrediënt, pas deze naam mogen krijgen als daar 98 procent van in het brood zit. Zo blijkt uit een bezoek van 'EditieNL' aan de bakker, dat er in maisbrood eigenlijk voornamelijk tarwemeel zit en slechts een klein beetje mais. Dit soort namen zetten je dus eigenlijk op het verkeerde been.

Tarwespelt of speltarwe

Door de nieuwe wetgeving zie je in één oogopslag wat het hoofdingrediënt van jouw favoriete brood is. Zo gaat bijvoorbeeld een ‘normaal’ wit brood per 1 juli 'wit tarwebrood' heten. Heb je een brood met meerdere granen, dan zijn ook daar nieuwe regels voor. Wanneer er in een brood, gemaakt van tarwe en spelt, meer tarwe dan spelt zit, dan zal dit voortaan de naam 'tarwespelt brood' krijgen. Zijn de verhoudingen omgedraaid, dan zal het 'spelttarwe brood' heten. Zo kun je in één oogopslag zien wat je precies koopt.

Lees ook: Is speltbrood gezonder dan tarwebrood?

Eerlijker naar de consument

Voor dit warenwetbesluit 'Meel en Brood' konden bakkers en supermarkten dus ‘hippe’ broden, zoals spelt, voor redelijk lage prijzen aanbieden, omdat er dan dus maar vijf procent spelt in zat. Toch gaan we waarschijnlijk vanaf 1 juli niet ineens de hoofdprijs voor ons geliefde speltbrood betalen, vertelt bakker Jeroen Reissenweber aan EditieNL. De receptuur zal namelijk niet veranderen, het brood krijgt alleen een andere naam. Dat maakt het eerlijker voor de consument.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron|EditieNL

Beeld|iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden