Margriet logo
Je waterfles is viezer dan je denkt: dit wil je erover weten Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Je waterfles is viezer dan je denkt: dit wil je erover weten

Herbruikbare waterflesjes zijn enorm handig en goed voor het milieu. Je kan ze eindeloos opnieuw vullen en overal mee naartoe nemen. Toch kunnen er veel bacteriën in je fles zitten als je deze niet schoonhoudt, nog meer dan in de wc!

Er zijn allerlei soorten virussen en bacteriën te vinden op plekken waar we dagelijks komen. Ze zijn niet allemaal schadelijk, maar sommige ziektekiemen kunnen je behoorlijk ziek maken. Uit het onderzoek van WaterFilterGuru.com blijkt dat herbruikbare waterflessen tot 40.000 keer meer bacteriën kunnen bevatten dan de gemiddelde wc-bril.

Flessen met een uittrekbare dop of schroefdop bevatten de meeste bacteriën van alle herbruikbare waterflessen en een fles met een knijpdop kan zesduizend keer zoveel bacteriën bevatten als een wc-bril. Volgens het onderzoek maken we onze waterfles te weinig schoon, laat staan na elk gebruik.

Geen reden tot zorg

Volgens Patricia Schutte van het Voedingscentrum is er niet direct reden tot zorg. “Het zijn je eigen bacteriën uit maaltijdresten en speeksel en de kans dat je daar ziek van wordt is erg klein”, aldus Patricia. Dit betekent niet dat je je fles niet moet schoonmaken. “Doe dat als het kan elke dag”, raadt Patricia aan. Door je fles en de dop dagelijks goed te spoelen met warm water en een druppeltje afwasmiddel, wordt de bacteriegroei vertraagd. Na het warme water, moet je de fles nog goed naspoelen met koud water. Je kunt ook de fles in de vaatwasser doen.

Om het risico dat je ziek wordt zoveel mogelijk te beperken, kun je volgens Patricia het flesje het beste alleen voor water gebruiken. Daarnaast is het verstandig om je fles uit de zon te houden, omdat bacteriën in de hitte veel sneller kunnen groeien.

Ook kan een waterfles kleine hoeveelheden chemische stoffen aan het water afgeven. “Onder normale omstandigheden gebeurt dit nauwelijks en gaat het om hele kleine hoeveelheden die niet schadelijk zijn. Maar hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat dit toeneemt. Ook koolzuurhoudende dranken of zure dranken zoals vruchtensappen kunnen ervoor zorgen dat er meer stoffen vanuit het flesje in het drinken terechtkomen”, zegt Patricia. Als je geen plastic fles wilt gebruiken, kun je kiezen voor glas of roestvrijstaal (RVS). Dit zijn materialen die nauwelijks stoffen afgeven, maar maak ook glazen of RVS flessen het liefst dagelijks schoon.

Julie Van der EerdenGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden