Margriet logo
null Beeld

Is vegetarisch broodbeleg gezonder dan vleeswaren?

Is vegetarisch broodbeleg gezonder dan bereide vleeswaren zoals ham, kipfilet en salami? Een diëtist legt uit hoe het zit en adviseert welk beleg je met een gerust hart op je boterham kunt doen.

AD.nl ging te rade bij het Voedingscentrum. Het kenniscentrum adviseert rauwe ham, salami, runderrookvlees, ontbijtspek en bacon niet vaker dan één keer per week op je boterham te doen. En hoe zit dat met kipfilet, ham, boterhamworst, kalkoenfilet en knakworst? Eet daar niet meer dan één keer per dag een portie van. Dergelijk beleg is vaak vet en erg zout. Bovendien: bewerkt vlees, waartoe ook vleeswaren behoren, wordt in verband gebracht met hart-en vaatziekten en darmkanker, zegt het Voedingscentrum. Eet vleeswaren daarom met mate.

'Overdrijf niet'

De Vlaamse diëtiste Sanne Mouha vindt het niet nodig om het consumeren van vleeswaren te verbieden. "Let alleen op dat je niet overdrijft." Mouha verwijst daarbij naar het onderzoek dat uitwees dat een teveel aan vleeswaren gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. "Zo heb je bijvoorbeeld een verhoogd risico op het krijgen van darmkanker als je veel vleeswaren eet. Hoe dat precies komt, is nog niet bekend, maar de kans is groot dat het te maken heeft met het verwerkingsproces dat vleeswaren ondergaan, voordat ze in de winkel terechtkomen.”

Je loopt volgens de diëtiste pas een verhoogd risico als je echt véél vleeswaren eet. "Voor alle duidelijkheid: het is ook niet zeker dat je er daadwerkelijk darmkanker van krijgt. Maar als je dagelijks zes boterhammen met vleeswaren eet, en je dat jarenlang achtereen doet, heb je wél een verhoogd risico.”

Vegetariër of veganist? Let hierop

Ben je een vegetariër of veganist? Zorg er dan voor dat je genoeg vitamine B12 en voldoende eiwitten binnenkrijgt, adviseert de diëtiste. Een goed eiwitrijk beleg is hummus. Een voordeel van vegetarisch beleg, en dan vooral van vegetarische spreads, is dat het meer vezels bevat dan de niet-vegetarische varianten. "De verklaring is simpel: ze worden meestal gemaakt van groenten. Een traditionele vleessalade bevat bijvoorbeeld maar 0,6 gram vezels, terwijl sommige paprikaspreads er maar liefst zes gram van bevatten. Tien keer zo veel dus," legt ze uit.

'Zorg dat je varieert'

Als je evenwichtig wilt eten en geen overtuigd vegetariër bent, is het volgens Mouha belangrijk dat je voldoende afwisselt tussen vegetarisch beleg én beleg met vis of vlees. In het laatste geval kun je beter voor vers vlees, of restjes daarvan, kiezen dan voor vleeswaren.

"Eet je elke dag boterhammen? Zorg er dan gewoon voor dat je van alles in huis hebt – magere vleeswaren, vegetarisch beleg, kaas, jam. Wissel elke dag af. Of eet een boterham met kaas, eentje met iets vegetarisch en eentje met vlees. Ook vis kun je perfect op je boterham doen. Het belangrijkst is dat je varieert!”

Boterham beleggen

Het kenniscentrum adviseert je boterham vooral met groente, fruit en vis te beleggen. Denk aan paprikaspread, plakjes banaan, plakjes aardbei, makreelspread met rucola, doperwtjesspread, geraspte wortel met rozijnen, sla met plakken avocado of gegrilde groenten. Een andere goede optie is een gekookt ei met tomaat als broodbeleg.

Bronnen | AD.nl, voedingscentrum.nl

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden