Margriet logo
null Beeld

Is salade slechter dan spek?

Huh, wat lezen we nu weer? Is het eten van sla en veel andere groentes slechter voor het milieu dan het eten van vlees? Margriet checkt wat ervan klopt.

Denk je dat je hartstikke goed bezig bent als vegetariër of flexitariër, lees je ineens op RTL nieuws dat sla veel belastender is voor het milieu dan spek! Volgens onderzoekers van de Carnegie Mellon University komen bij de teelt van een gezonde krop sla namelijk veel meer broeikasgassen vrij dan bij de productie van een ongezondere plak spek. Drie keer zo veel! Daarmee zou een vegetarische en gezonde levensstijl slechter zijn voor het milieu dan het voedingspatroon van de gemiddelde Amerikaan!

'Komkommer slechter dan kip'

"Veel normale groentes vereisen per calorie meer grondstoffen dan je denkt," vertelt professor Paul Fischback in het persbericht van de universiteit. "Vooral aubergine, selderij en komkommer komen slecht uit de bus, vergeleken met varkensvlees of kip."

Maar wie eet er nou zo veel komkommer?

Wat zegt u? Per caloríe? Maar van sla of komkommer moet je veel méér eten dan van spek om bijvoorbeeld honderd calorieën binnen te krijgen, relativeert ook het Voedingscentrum op haar website. Die slechtere impact op het milieu geldt dus alleen als we met z'n allen onrealistisch grote megaporties groentes en fruit zouden eten. Daarom wordt normaal naar grammen in plaats van calorieën gekeken in onderzoeken naar milieubelasting: 100 gram sla heeft een veel lagere milieubelasting dan 100 gram spek.

Zuivel grootste boosdoener

Wat door alle media-aandacht ook over het hoofd wordt gezien, is dat volgens dezelfde onderzoekers niet de aanbevolen hoeveelheid groentes en fruit voor de meeste CO2-uitstoot zorgt, maar zuivel! Dus toch weer die veestapel. Vis staat op de tweede plaats. Als iedereen zich braaf aan de voedingsrichtlijnen houdt, staan groentes en fruit wel op de derde plaats. Maar dat doen maar weinig Amerikanen.

Andere onderzoeken zeggen iets anders

Kortom, volgens het Voedingscentrum klopt er maar weinig van het hele verhaal. Andere onderzoeken uit Amerika en ook Duitsland geven bovendien een heel ander beeld: minder vlees en meer plantaardig eten zou juist de milieubelasting verlágen. De Gezondheidsraad, waar het Voedingscentrum haar voedingsadviezen op baseert, blijft er daarom bij: eet minder dierlijk en meer plantaardig voedsel. Dat is nog gezonder ook. Al is het natuurlijk nooit verkeerd om na te denken over manieren om de CO2-uitstoot van groentes en fruit nog meer te verlagen.

Bron | rtlnieuws, Voedingscentrum

Meer gezond nieuws

Word je dikker van snel afvallen?

Top-5-'vetverbrandende' vruchten

Hoe (on)gezond zijn aardappels?

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden