Eten
Is je groente en fruit een dag na aankoop al bedorven? Zo kies je voortaan het meest verse exemplaar uit de schappen
Eet je alles dezelfde dag op als dat je het in de winkel koopt dan herken je dit probleem niet. Maar de kans is groot dat jij voor een paar dagen eten in huis haalt en misschien zelfs wel weekboodschappen doet. Behoor jij tot deze groep dan herken je waarschijnlijk het probleem dat groente en fruit in de winkel er perfect uitzien en een dag daarna de beurse en bruine plekken al verschijnen op je etenswaren.
Om dit te voorkomen zetten we een aantal tips voor je klaar zodat jij voortaan je groente en fruit zo vers mogelijk koopt.
Hoe groente en fruit vers kopen?
Ondanks dat het van buiten lijkt dat je product verser dan vers is, kan er van binnen al van alles gebeuren waardoor je fruit of groente binnen de kortste keren (lees één dag) is bedorven. Diëtiste Tamar Samuels laat dan ook weten dat je naast kijken ook moet ruiken en voelen aan je stuk groente of fruit. “Kijk naar de producten, pak het op en ruik eraan. Zorg ervoor dat de producten vrij zijn van vlekken, geen rotte geur hebben en dat de schil intact en stevig is. Over het algemeen zijn seizoensproducten meestal de meest verse optie.” Ook is het een goed idee om voor de biologische tomaat of komkommer te gaan als je echt vers wilt weten. “Hoewel biologische producten duurder zijn, worden ze natuurlijker verbouwd dan niet-biologische producten”, aldus Tamar. Wil je de gok in de supermarkt niet maken, ga dan naar een lokale groenteboer of markt. “Lokale producten hoeven niet zo ver te reizen - minder transporttijd zorgt voor versere producten van hogere kwaliteit.”
Tips
Ondanks het kijken, ruiken en voelen kan het een behoorlijke uitdaging zijn om je groente en fruit vers te kopen. Je kunt moeilijk in alle avocado’s knijpen of aan alle bananen ruiken. Daarom delen we een aantal gemakkelijke tips waardoor jij je fruit en groente voortaan vers in huis haalt.
Sla en spinazie
Sla kun je kopen in een krop of voorgesneden in een zakje. Kijk altijd naar stevige en knapperige bladeren, zo laat DJ Blatner, geregistreerd diëtist, weten. Ga je voor makkelijk, dan kun je zoeken naar het zakje sla met het minste vocht. Ook bij spinazie moet je kijken of de blaadjes licht en bijna een beetje donzig zijn. En liggen de spinaziebladeren al geplet op de bodem van de zak, dan kun je deze ook het beste laten liggen.
Avocado’s
Avocado’s zijn lekker en gezond, maar het blijft enorm moeilijk om het juiste exemplaar te vinden. Misschien ken je het trucje al om het steelt eraf te halen en te kijken wat voor kleur de binnenkant heeft. Komt er een heldergroene kleur onder het dopje vandaan dan kan het exemplaar mee naar huis. Maar laat de avocado een witte, grijze of zelfs schimmelachtige substantie zien dan is de avocado al bedorven. Ze mogen ook niet rammelen als ze worden geschud. Daarnaast laat Blatner nog weten: “De beste avocado’s zijn niet te groen, maar ook niet te bruin.”
Champignons en andere paddestoelen
Je champignons of andere soorten paddestoelen wil je niet snotterig op je bord hebben liggen. Kylene Bogden zegt tegen HuffPost dan ook dat ze in de winkel een beetje mollig en veerkrachtig eruit moeten zien. Hebben ze rimpels, donkerbruine vlekken en lijken ze in de verpakking al slijmerig, dan zul je ze niet lang kunnen bewaren.
Appels en bananen
Door naar het fruit. Appels en bananen zijn gemakkelijk en gris je waarschijnlijk zo mee tijdens het boodschappen doen. Maar ook voor deze fruitstukken hebben Kylene en Tamar tips. Een appel moet volgens Kylene fel gekleurd zijn en fris aanvoelen. Bananen moet je altijd kopen als er nog groene plekjes op de schil te vinden zijn. Behalve als je natuurlijk direct een banaan wilt nuttigen bij thuiskomt. “Naarmate de week vordert, worden ze geel, beginnen ze bruin te worden en smaken ze heerlijk zoet”, aldus diëtiste Tamar.
Rood fruit
Blauwe bessen, aardbeien en frambozen: heerlijk fruit vooral tijdens de zomermaanden. Maar voordat je in de tuin kunt neerploffen met een kom fruitsalade zijn je frambozen al beschimmeld en je blauwe bessen verschrompeld. Diëtist Mearaph Barnes laat weten dat blauwe bessen echt blauw moeten zijn. Is de bes al erg donker om te zien, dan zijn ze niet op z’n best. “Vermijd het kopen van bosbessen die er vochtig uitzien of vocht in de doos vertonen, omdat deze waarschijnlijk beginnen te rotten en niet zo lang meegaan”, voegt Tamar nog toe. Maar kleur is bij de andere fruitstukken ook erg belangrijk. Frambozen moeten levendig rood. Aardbeien mogen juist geen groene of witte stukjes op de buitenkant hebben, want dan zijn ze te vroeg geplukt. “Omdat aardbeien niet verder rijpen, zullen deze lichtere aardbeien bitter smaken”, sluit Tamar af.
Bron | Huffpost