Is het doorslikken van appelpitten ongezond? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is het doorslikken van appelpitten ongezond?

Wanneer we een appel eten, snijden we vrijwel altijd de pitjes eruit. Maar is dit eigenlijk wel nodig? Margriet zocht uit hoe (on)gezond het binnenste van deze fruitsoort is.

Hierna weet je precies welk gedeelte van het klokhuis je beter kunt laten staan.

Zo (on)gezond is het om appelpitten door te slikken

Slik je het klokhuis en dus de pitjes van een appel door, dan zou er zonder twijfel een appelboom in je buik groeien. Het is een van de fabels die we als kind bijna allemaal geloofden. Die appelboom is er niet van gekomen, maar toch vragen we ons af hoe (on)gezond het klokhuis en de pitjes van een appel dan wel zijn. Is het terecht dat we deze er vrijwel altijd uitsnijden?

Het korte antwoord? Ja! Dat we de pitten van een appel gewoonlijk niet doorslikken, heeft een goede reden. De pitjes bevatten namelijk een bepaald soort gif, die in ons lichaam worden omgezet in blauwzuren. Het resultaat van te veel blauwzuren in ons lichaam kan van vervelend naar zeer ernstig gaan: bij een kleine hoeveelheid zul je vooral buikpijn ervaren, bij een veel te hoge hoeveelheid kan het zelfs ademhalingsproblemen en hartfalen veroorzaken. Hoewel dit nogal schrikbarend klinkt, is er een maar: de hoeveelheid van deze gifstoffen in een appelpit is zo miniem, dat laatstgenoemde gevolgen heus niet voorkomen wanneer je per ongeluk een pitje of twee inslikt. Maar om ook lichte klachten zoals buikpijn te voorkomen, is het beter om helemaal geen pitten op te eten.

Vrijkomen van gif

Enige nuance is dus geboden, wanneer het om deze gifstoffen gaat. Daarbij komt ook nog eens dat de gifstoffen pas vrijkomen, wanneer de appelpit gemalen wordt. Slik je per ongeluk een pit in z’n geheel door, dan hoef je je er helemaal geen zorgen om te maken. Op de pit kauwen, of de pitten niet verwijderen voordat je een appel in de blender gooit, kan er wel voor zorgen dat deze gifstoffen vrijkomen. Dit wordt dan ook niet aangeraden.

Andere vruchten met giftige pitten

De appel is niet de enige fruitsoort waarbij de pitten gif bevatten: ook pitjes van bijvoorbeeld peren, abrikozen, kersen en perziken kun je beter niet doorslikken vanwege dezelfde reden. Ook hierbij geldt dat de hoeveelheid gif in een pit zeer klein is, maar om zeker van je zaak te zijn gooi je pitjes van deze vruchten gewoon bij het GFT-afval.

Bron | MaxVandaag

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden