Koffie uit een cafetiere Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Is French press-koffie wel gezond? Dit is de invloed op je cholesterol

Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar koffie maken met een cafetière kan een negatieve uitwerking hebben op het cholesterolgehalte. Dat blijkt nu ook uit onderzoek.

Cafetière of French press

De cafetière, ook wel een French press genoemd, is één van de simpelste manieren om een heerlijk bakkie koffie te zetten, maar uit recent onderzoek van de Universiteit van Georgia blijkt het een groot nadeel te hebben: koffie uit de cafetière kan cholesterolverhogend werken. Dat komt omdat de koffie tijdens het brouwen niet gefilterd wordt.

Papieren of metalen filter

Koffie zelf bevat geen cholesterol, maar wel diterpenen, stofjes die de aanmaak van cholesterol kunnen versnellen. Bij filterkoffie worden deze stoffen voor het overgrote deel door de papieren filter opgevangen, waar in de cafetière hebben ze vrij spel door de metalen filter. Dat geldt overigens niet voor andere methodes zoals Italiaanse kookkoffie of Senseo-koffie, omdat de koffie bij deze methodes niet onder dezelfde hoge druk gebrouwen wordt.

Het stofje cafestol

Toch gek op koffie via de French press? Dan wil je misschien ook meer weten over de stof cafestol. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol, en een teveel hiervan vergroot de kans op een hartaanval of beroerte. Hier lees je hoeveel er van dit stofje in je favoriete koffie zit. Hieruit blijkt ook dat koffie uit een cafetière (ook wel French press) een hoog gehalte cafestol heeft, en dat je het bij één kop per dag van kunt houden.

Gezondheidsvoordelen van koffie

Toch er zijn ook gezondheidsvoordelen aan koffie in het algemeen. Zo zou het drinken van twee tot vier koppen koffie per dag zorgen voor ongeveer tien procent minder risico op hartziekten en tien procent minder risico op beroertes. Bij vijf koppen per dag heb je een dertig procent minder risico op diabetes type 2. En dat geldt niet alleen voor koffie met cafeïne, maar ook voor decaf. Dat zijn flink wat gezondheidsvoordelen!

Bron: Huffpost

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden