Margriet logo
null Beeld

Is een oliebol gezonder dan een eierkoek?

Een tijdje geleden was in het nieuws dat je beter een oliebol dan een eierkoek kunt eten. Dat klopt helaas niet helemaal, al zitten er wél meer mineralen in een oliebol!

Eerst het leuke nieuws: het klopt inderdaad dat oliebollen per 100 gram minder calorieën bevatten dan eierkoeken. Zo bevat 100 gram oliebollen 266 calorieën, in dezelfde hoeveelheid eierkoeken zitten 327 calorieën. Ook bevatten eierkoeken bijna twee keer zo veel (toegevoegde) suiker dan oliebollen. Wel zijn oliebollen vetter, maar dit zijn overwegend onverzadigde en dus gezonde vetten, mits je een beetje verantwoord frituurt natuurlijk. Suikers daarentegen zijn 'lege calorieën'; je lichaam heeft er niets aan.

Oliebol: toch echt meer suiker

Maar een eierkoek weegt per stuk hooguit 30 gram, terwijl één oliebol ruim twee keer zoveel weegt. En als je ze per stuk met elkaar vergelijkt, komt de oliebol minder goed uit de bus. Zo werk je met één oliebol 173 calorieën naar binnen, terwijl een enkele eierkoek er nog geen 100 bevat. En van die 'bijna twee keer zo veel suiker' in eierkoeken blijft ook weinig overeind. Met één oliebol krijg je echt meer koolhydraten en toegevoegde suiker binnen dan met één eierkoek (27,3 gram koolhydraten, respectievelijk 19,5 gram). Tel daarbij op dat je met een oliebol bijna vijf keer zo veel vet binnenkrijgt en we zijn weer een heerlijke illusie armer. Ook gezonde vetten bevatten immers veel calorieën.

Maar wel meer mineralen!

Maar wie gaat er nou een droge eierkoek kauwen op oudjaarsavond? Wij niet, in elk geval. En dan is het toch leuk om te weten dat die lekkere oliebol 'gezonder' en slanker is dan twee laffe eierkoeken. En wacht eens: de bol bevat ook meer vezels dan één eierkoek. En nog een stuk meer mineralen ook, ha! Dan nemen we er nog maar een.

Bron | Voedingswaardetabel

Meer over oliebollen

Wat is gezonder: oliebollen of appelflappen?

4 x oliebollen, maar dan anders

Recycle je oliebollenvet!

Meer inspiratie voor de feestdagen:

Dit kun je allemaal maken met wijnkurken

6x tafeldektips

Bekijk ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden